Elk jaar wordt er 80 miljard kilo aan sinaasappelschillen verspild. Daar wilde het Nederlandse bedrijf Peel Pioneers iets aan doen. Hun missie is deze schillen te redden en te upcyclen door er waardevolle ingrediënten uit te halen en deze te hergebruiken in nieuwe toepassingen binnen de voedselindustrie. Dat doen ze in hun fabriek in Den Bosch. Nu richt het bedrijf zich op Spanje, immers hét sinaasappelland bij uitstek.
Daar wil Peel Pioneers een nieuwe fabriek openen in de regio Murcia, een van de belangrijkste citrusgebieden van Europa. De fabriek in Den Bosch heeft inmiddels 30 miljoen kilo sinaasappelschillen verwerkt. Die werden omgezet in onder meer etherische oliën, natuurlijke vezels voor voedingsmiddelen en cosmetica, en aroma’s voor producten zoals chocolade en speciaalbier. Voor haar innovatieve concept kreeg PeelPioneers internationale erkenning en is het recentelijk als hoogste Nederlandse notering opgenomen op plek 30 in de wereldwijd gerenommeerde FoodTech 500.
Internationale ambities
Nu het potentieel in Nederland grotendeels is benut, wil PeelPioneers verder groeien en optimaliseren. Daarom richt PeelPioneers zich op Spanje voor de bouw van een nieuwe fabriek. Die zal twee tot drie keer zo groot zijn als de huidige faciliteit in Den Bosch. In Murcia hoopt het bedrijf jaarlijks 30 miljoen kilo citrusschillen om te zetten in circulaire ingrediënten.
Crowdfunding
Om deze plannen te realiseren, heeft PeelPioneers al €4 miljoen aan financiering opgehaald bij investeerders en impactfondsen. Daarnaast start het bedrijf op 27 augustus een crowdfundingcampagne om nog eens €4 miljoen op te halen. Dit geld zal worden gebruikt voor de verdere uitbreiding van de onderzoeks- en ontwikkelingsfaciliteit in Nederland en voor het ontwerp van de nieuwe fabriek in Spanje. In 2025 staat een nieuwe investeringsronde gepland om de bouw van de Spaanse fabriek te bekostigen. De oprichters hopen dat hun succesverhaal anderen zal inspireren en laten zien dat circulaire economieën niet alleen mogelijk, maar ook rendabel zijn.
Lees ook: Sevilla wekt schone energie met bittere sinaasappels van sierbomen