Ophef rond bizar hoge restaurantrekening van 63.000 euro op Mallorca

door Else BeekmanElse Beekman
bizar hoge restaurantrekening op Mallorca zorgt voor onrust

In Spanje is discussie ontstaan over een rekening van ruim 63.000 euro die klanten aan een luxerestaurant in Palmanova op Mallorca hebben betaald. De bizar hoge rekening van restaurant Annabel ging viraal nadat het etablissement zelf de bon met een ironisch bijschrift deelde op sociale media.

Op de bon, die het restaurant op Instagram plaatste, is te zien dat een gezelschap van 18 personen dineerde voor een totaalbedrag van €63.237,90. Dat komt neer op zo’n €3.500 per persoon. Het grootste deel van de kosten, maar liefst €45.000, rekende het restaurant voor “diverse visgerechten”. Welke gerechten het personeel van Annabel precies serveerde, vermeldt de bon niet.

De post met de hoge restaurantrekening leidde tot een stroom aan reacties, waaronder van andere horecaondernemers die op luchtige toon hun enthousiasme uitspraken over zulke gulle klanten. Op sociale media speculeren mensen dat het zou kunnen gaan om Amerikaanse beroemdheden. De actrice Eva Longoria werd onlangs bijvoorbeeld nog op het eiland gespot.

Opnieuw kritiek op verplichte fooi

Wat vooral de aandacht trok, was de opvallend hoge fooi van €5.748,90, onderaan de bon vermeld als “optioneel”, maar wel in kleinere letters. De fooi bedraagt precies 10 procent van het totaalbedrag en stond automatisch op de rekening, een praktijk waarvoor restaurant Annabel eerder deze zomer ook al onder vuur lag.

De Spaanse consumentenorganisatie OCU waarschuwde eind juli dat fooien in Spanje niet verplicht zijn. Volgens de wet moet de prijs van een dienst altijd inclusief bedieningskosten zijn. Als een restaurant de fooi apart vermeld, zeker wanneer die automatisch wordt toegevoegd, is dus in strijd met de regels.

Fooi geven in Spanje: hoe werkt het?

De meningen over de publicatie van de rekening zijn verdeeld. Sommige mensen vinden het niet kies, gezien het feit dat er zoveel mensen niet eens een fatsoenlijke woning hebben en hun toevlucht moeten zoeken in caravans en zelfs krotten. Anderen vinden dat jaloers en zijn van mening dat mensen zelf moeten bepalen waar zij hun geld aan uitgeven. Ook zijn er opmerkingen over welke vis er dan is gekocht voor zoveel geld: de rekening toont ‘varios pescados’ voor 45.000 euro. ‘Een hele boot?’

Restaurant reageert op bizar hoge rekening

In een reactie aan de lokale krant Diario de Mallorca verdedigt het restaurant zich. Een medewerkster benadrukte dat de klant duidelijk zowel het bedrag mét als zónder fooi te zien krijgt. Bovendien is deze informatie in hoofdletters en vetgedrukt op de bon afgebeeld. “Het is onmogelijk om het over het hoofd te zien”, aldus de medewerkster.

Toch blijft de praktijk vragen oproepen, zeker nu de bedragen in deze zaak zo extreem zijn. Of de klanten bezwaar hebben gemaakt tegen de extra kosten, is niet bekendgemaakt.

Restaurant Annabel als nieuwe hotspot

Restaurant Annabel in Palmanova is een van de nieuwste hotspots aan de kust van Calvià. Het restaurant ging in mei dit jaar officieel open en profileert zich als een luxe, modern mediterraan restaurant met een elegante inrichting en een ruim terras met uitzicht op zee. De kaart combineert verfijnde gerechten, zoals risotto’s, verse vis en artisanale pizza’s uit de houtoven, met exclusieve champagnes en wijnen. Het concept richt zich duidelijk op een internationaal en welgesteld publiek dat naast culinaire kwaliteit ook een stijlvolle beleving zoekt, compleet met valetparking en mogelijkheden voor privé-evenementen.