Spanje maakt einde aan mondkapjesplicht in buitenlucht

door admin
Spanje maakt einde aan mondkapjesplicht in buitenlucht

Premier Pedro Sánchez verrastte velen met zijn aankondiging die nog door de Ministerraad moet worden bevestigd. Maar nu de virusincidentie flink is verlaagd en de vaccinatiecampagne goed vordert is een mondkapje buiten overbodig geworden als mensen op voldoende afstand van elkaar blijven. Het besluit volgt op wekenlange druk vanuit een tiental autonome Spaanse regio’s die deze stap wilden zetten, vooral met het vakantieseizoen voor de deur en geheel in lijn met een aantal omringende Europese landen. 

Terug naar leven voor pandemie

‘We komen elke dag dichter bij het gewone normaal’, zei Sánchez in Barcelona tijdens de sluitingsceremonie van de zestiende editie van de Cercle d’Economia. Hij wilde met die woorden benadrukken dat we niet naar een ‘nieuw normaal’ gaan maar dat we terugkeren naar het leven van voor de pandemie. 

De mondkapjesplicht stond beschreven in artikel 6 van de wet 2/2021 van 29 maart jl. Het dragen van een gezichtsmasker was verplicht zowel in binnen- als in buitenruimtes ongeacht of mensen de onderlinge veilige afstand tot elkaar konden bewaren tot het einde van de gezondheidsnoodtoestand kon worden afgekondigd op basis van de cijfers. 

Komende donderdag houdt de Ministerraad een buitengewone spoedzitting om de mondkapjesplicht via de snelst mogelijke weg officieel te beëindigen: dat gebeurt via eenzelfde decreet als waarmee de plicht werd ingesteld. Dit hebben bronnen bij de regering gemeld tegen de krant El Periódico. De wijziging gaat per zaterdag 26 juni in en moet alleen nog gedurende de komende 30 dagen onderschreven worden door het parlement. Iets waar de regering dit keer geen moeite mee zal hebben. 

Dit vind je misschien ook leuk