Aantal cruiseschepen haven Barcelona nagenoeg gelijk aan pre-pandemie

door admin
Aantal cruiseschepen haven Barcelona nagenoeg gelijk aan pre-pandemie

In de haven van Barcelona waren er tussen maart 2020 en juni 2021 nagenoeg geen cruiseschepen te zien. De enige grote schepen die aanmeerden, betroffen vrachtschepen of schepen die spullen vervoerden voor ondersteuning bij technische mankementen. Sinds juli zijn er meer schepen te zien in de Catalaanse haven en sinds augustus meren de grotere cruiseschepen zo’n zes tot zeven keer per week aan.

In juli registreerde de Catalaanse haven zestien aankomsten van cruiseschepen. In de eerste helft van augustus is er al zeventien keer een schip de haven in en uit gevaren. Augustus laat daarmee een beeld zien dat ook voor de pandemie vrij gebruikelijk was.

Aantal toeristen op cruisereizen blijft ver achter

Ondanks het feit dat het aantal binnenkomsten van cruiseschepen nagenoeg gelijk is aan het wekelijkse aantal voor de pandemie, blijft het aantal toeristen op de schepen achter. In juli 2019 maakten 358.760 toeristen tijdens een cruise een tussenstop in Barcelona, in juli 2021 bleef dit aantal steken op 39.560 toeristen.

Het aantal toeristen dat een cruisereis maakt ligt momenteel nog 89 procent lager dan het niveau voor de pandemie. Het achterblijvende aantal toeristen heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat dit een zeer specifieke vorm van reizen is en dat cruisereizen nog niet overal ter wereld mogelijk zijn.

Gezondheidsprotocol voor hervatten cruisereizen Spanje

In mei werden de Spaanse regering en de autonome regiobesturen het eens over een protocol waarmee rederijen hun cruisereizen langs Spaanse havens konden hervatten. Zo wordt er maximaal 75 procent van de gebruikelijke capaciteit toegestaan, alle passagiers moeten een vaccinatie- of testbewijs kunnen overleggen en tijdens lange reizen wordt er tussendoor extra getest en wordt de temperatuur van alle opvarenden gemeten.

Rederijen hebben grootste toekomstplannen in Barcelona

Ondanks de achterblijvende vraag naar cruisereizen zijn diverse rederijen van plan om het aantal reizen op te voeren. Zo zullen binnenkort ook de rederijen Norwegian Epic en Viking Barcelona toevoegen aan hun aanbod. Ook maakte het Italiaanse MSC bekend dat er tegen 2024 een nieuwe terminal in de haven van Barcelona wordt gemaakt om het aanbod te vergroten.

Verdeeldheid over herstel cruisesector

Deze groeiperspectieven botsen echter met de eisen die diverse milieu- en inwonersverenigingen bij de gemeente van Barcelona neer hebben gelegd. Inwoners van Barcelona en Ecologistas en Acción hekelen de vervuiling waarvoor de cruiseschepen zorgen. Spanje blijkt volgens hen het tweede land van Europa waar de hoogste CO2-uitstoot door cruiseschepen plaatsvindt. Over deze kwestie – de komst van meer cruiseschepen en de uitstoot die de schepen produceren – is het gemeentebestuur van Barcelona het op dit moment nog verre van eens.

Dit vind je misschien ook leuk