Andalusië versoepelt restricties in cultuursector

door admin
Andalusië versoepelt restricties in cultuursector

Dat houdt in dat in de gemeenten met alertheidsniveau 1 vanaf woensdag geen restricties meer gelden voor culturele instellingen. Bioscopen, theaters en auditoria mogen 100 procent van de bezoekerscapaciteit toelaten. In gemeenten met niveau 1 of 2 is weer 100 procent toegestaan in dierentuinen, aquaria en botanische tuinen, voor binnenruimten geldt 75 procent. 

Voor alle sportfaciliteiten in gemeenten met niveau 1 gelden geen restricties meer in de buitenlucht, binnen is de capaciteit nu 75 procent. Datzelfde geldt voor alle kinderspeelgelegenheden. Voor gemeenten met niveau 2 is dat respectievelijk 60 en 50 procent. 

Voor horecagelegenheden in casino’s, gok- en speelhallen gelden nu dezelfde openingstijden als voor de rest van de horeca. In alle horeca zijn in gemeenten met niveau 1 en 2 nu 10 mensen per tafel buiten en 8 mensen per tafel binnen toegestaan. 

Nachtleven nog niet helemaal open

Voor bars verandert er ondanks aandringen van de sector niets en blijft de sluitingstijd van 2:00 uur van kracht, voor discotheken is dat 3:30 uur. In gemeenten met niveau 1 en 2 mogen nu wel 8 in plaats van 6 mensen een tafel delen. Kustplaatsen met niveau 2 hoeven niet langer ’s nachts de stranden gesloten te houden. 

Woensdag zal opnieuw worden bekeken naar de alertheidniveaus in de Andalusische provincies. Afgelopen week gold niveau 1 voor: het noordelijke district van Almeria, de hele provincie Cádiz (met uitzondering van Campo de Gibraltar), de hele provincie Córdoba (met uitzondering van district Noord), de hele provincie Granada, het noordelijke district van Huelva, de hele provincie Jaén (met uitzondering van het noordoosten), de hele provincie Málaga (met uitzondering van de Costa del Sol) en het oostelijke district van Sevilla.

Processies terug in straten van Sevilla

Het bisdom van de kerkelijke provincie Sevilla (Sevilla, Asidonia-Jerez, Cádiz, Ceuta, Canarische Eilanden, Córdoba, Huelva) heeft afgelopen dinsdag alle restricties opgeheven voor het houden van processies, wegens ‘de positieve ontwikkeling van de pandemie en de massale naleving van de preventiemaatregelen door de burgers’. Daarbij wordt een uitdrukkelijke oproep gedaan om de aanbevelingen op te blijven volgen van de bevoegde autoriteiten. 

De aartsbisschop benadrukte dat “zolang de situatie dat vereist, de organisatorische en beschermende maatregelen die zijn vastgesteld door de autoriteiten gehandhaafd moeten blijven bij alle religieuze vieringen, zowel binnen de kerk als op straat”.  

Het is nu aan de gemeente Sevilla om goedkeuring te geven voor de processies op straat. Hiervoor is het gemeentebestuur afhankelijk van het advies dat wordt uitgebracht door het ministerie van Volksgezondheid van Andalusië.

In afwachting van deze goedkeuring zal komend weekend de processie van de Pastora de Santa Marina en op 16 oktober de processie Gran Poder naar Tres Barrios plaatsvinden in Sevilla.

‘Behoefte aan uiting religieuze emoties’

Burgemeester Juan Espadas heeft inmiddels bevestigd alle voorbereidingen te zullen treffen om de processies door te laten gaan. “Sevilla heeft nu behoefte aan deze uiting van religieuze emoties op straat. Als de daling van de besmettingscijfers bevestigd wordt, kunnen we in de komende weken weer terug naar normaal”, aldus Espadas.  

Dit vind je misschien ook leuk