Spaanse stad wil stierenvechten landelijk classificeren als misbruik

door admin
Spaanse stad wil stierenvechten landelijk classificeren als misbruik

Podemos Gijón vindt dat stieren niet moeten worden gepromoot als toeristische attractie. De gemeenteraad in Gijón heeft woensdag het voorstel met meerderheid van stemmen goedgekeurd om er bij de centrale regering in Madrid op aan te dringen om stierengevechten als dierenmishandeling te classificeren. Hiervoor moeten dan een aantal wetten worden aangepast.

Dit nieuws komt een paar dagen voordat op zaterdag 18 september voor het eerst weer stierengevechten worden gehouden in de stierenarena van Sevilla, Plaza de Toros La Maestranza. 

Gijón vrij van dierenmishandeling 

Het plenaire initiatief, gepresenteerd door Podemos-Equo Xixón, wordt gesteund door de PSOE en Izquierda Unida-partijen die deel uitmaken van de lokale overheid. De rest, Ciudadanos, Forum, PP en Vox stemden tegen.

Het voorstel van de gemeente komt een maand nadat de burgemeester van de Asturische stad, Ana González van de socialistische partij PSOE, aankondigde dat er geen stierengevechten meer worden gehouden in Gijón. Dat besluit nam zij nadat ze ontdekte dat twee van de stieren die in de arena van Gijón hebben gevochten en zijn gedood de namen ‘Feminista’ en ‘Nigeriano’ droegen. Dat achtte zij ontoelaatbaar. Zij gelooft in de gelijkheid van mannen en vrouwen en in de integratie van iedereen, ongeacht waar iemand geboren is en dat zij dit soort namen niet kan tolereren. 

Weerwoord stierensector

Het weerwoord van de Spaanse vereniging van vechtstierenfokkers, la Unión de Criadores de Toros de Lidia, legde daarop uit dat de stieren de namen hebben gekregen omdat zij afstammen van de koeien ‘Feminista’ en ‘Nigeriana’. Namen die al 35 jaar teruggaan en los staan van ‘de sociale en politieke contexten’.

Locatie voor culturele activiteiten

Het besluit komt de burgemeester op zware kritiek te staan die met name uit de stierensector komt en vanuit de rechtse partijen. De Feria met stierengevechten wordt al zeker 130 jaar gehouden in de stad en de sector ziet het als een daad van ’totalitarisme’. Ana González ziet dat anders. Zij wil de  stierenarena omvormen tot een locatie waar culturele activiteiten van alle soorten georganiseerd kunnen worden en waar alle inwoners van de stad zich thuis kunnen voelen. 

Dit vind je misschien ook leuk