Spanje coördineert Europese operatie tegen handel in wapens, drugs en mensen

door admin
Spanje coördineert Europese operatie tegen handel in wapens, drugs en mensen

Het inlichtingencentrum tegen terrorisme en georganiseerde misdaad (CITCO) van het Ministerie van Binnenlandse zaken in Spanje coördineerde deze operatie tussen 15 en 18 september 2021. De operatie is onderdeel van het Operationeel Actieplan 2021 van Europa en werd ondersteund door Europol waarbij 11.000 agenten uit 27 landen waren betrokken.

Europese Unie maakt gezamenlijk statement tegen georganiseerde misdaad

Ook andere organisaties zoals Eurojust, Frontex en Interpol hielpen mee aan deze operatie die zich voornamelijk concentreert op de georganiseerde misdaad in Zuid-Europese landen. Het doel is niet alleen om deze illegale activiteiten tegen te gaan maar ook om als Europese Unie een gezamenlijk statement te maken dat de georganiseerde misdaad gecoördineerd wordt aangepakt in plaats van elk land voor zich.

Resultaat van driedaagse operatie in Europa

Tijdens de operatie die medio september plaatsvond, zijn 22.600 voertuigen en 33.000 mensen gecontroleerd. Ook vonden er 700 huiszoekingen plaats en uiteindelijk zijn er 330 personen gearresteerd. Agenten namen 154 vuurwapens, 57 handgranaten en explosieven, meer dan 2.000 kogels, 719 kilo cannabis en 920 marihuanaplanten in beslag.

De operatie werd vanuit Madrid gecoördineerd, om precies te zijn vanuit het controlecentrum van de internationale organisatie Europol. Namens Spanje werd een multidisciplinair team aangesteld dat bestaat uit agenten van de Policía Nacional, de Guardia Civil, douanebeambten vanuit de Belastingdienst, agenten van de Mossos d’Esquadra en Spaanse vertegenwoordigers van Europol.

Dit vind je misschien ook leuk