Deze groepen werknemers staken of gaan staken Spanje

door admin
Deze groepen werknemers staken of gaan staken Spanje

In veel sectoren zorgen de hoge inflatie die de kosten van levensonderhoud voor werknemers doet stijgen en de weigering van bedrijven om de salarissen op hetzelfde niveau te brengen, voor veel stress op de werkplek.

Bezorgers 

Zo dreigt ook het collectief ‘riders’ of bezorgers met een staking. De bezorgers in Spanje veroordelen de schending van de wet die in 2021 is goedgekeurd door de regering en die hun werk regelt. Desondanks lijden ze dagelijks onder de omstandigheden van dit werk en als er niets verandert, volgt er een staking. 

Vrijwel alle bezorgers werken namelijk als schijnzelfstandigen, er is geen registratie van werkuren, ze zijn onderhevig aan extreme onzekerheid en hebben problemen met het onderhoud van hun voertuigen. De grootste platforms op dit gebied zijn Uber en Glovo. Als de riders zich willen organiseren in een vakbond worden ze ontslagen. “Wat we vragen is erkend te worden als directe medewerkers van het bedrijf”, zegt een van hen. 

Staking van zorgpersoneel in Madrid

Gezondheidswerkers van openbare ziekenhuizen in Madrid zijn de straat op gegaan om de “hoge tijdelijkheid” in het openbare zorgstelse in Madrid (Sermas) aan de kaak te stellen. Ze laken verder het feit dat hun ervaring en specialisatie niet in aanmerking wordt genomen bij het uitdelen van vaste banen.

De bijkomende staking voor onbepaalde tijd omvat medisch personeel, arbeidskrachten en ambtenaren die diensten verlenen in openbare ziekenhuizen. Volgens de stakers is dit de enige manier waarop de overheid wellicht naar ze gaat luisteren. Het werk hebben ze sinds dinsdagochtend neergelegd. Wel is een minimale dienstverlening met de autoriteiten overeengekomen. Het gaat om 50% onder medisch personeel en 100% in urgente sectoren zoals dialyse, spoedeisende hulp, ICU’s, oncologie of operatiekamers, onder andere.

Call Centers

Dan zijn nog de medewerkers van call centers op ‘oorlogspad’ met hun eis voor een maandsalaris van meer dan 800 euro. De vakbonden CCOO en UGT hebben opgeroepen tot één dag staking per maand voor onbepaalde tijd vanaf 13 mei. Met een gemiddeld salaris van 800 euro per maand, tijdelijke contracten, parttime werk en de verplichting om altijd vriendelijk en attent te klinken aan de telefoon is de situatie voor veel call center medewerkers onhoudbaar.

“Wie ons belt moet weten dat degene aan de andere kant van de lijn amper het einde van de maand haalt”, verklaarde de voorzitter van de dienstenfederatie van de UGT dinsdag op een persconferentie. De vakbonden proberen de al twee jaar bevroren salarissen te doorbreken in de CAO. Het gaat om ongeveer 120.000 werknemers die worden opgeroepen te staken tot het conflict is opgelost. 

Onderwijsstaking Catalonië

Onderwijsbonden kondigen vier stakingsdagen aan tot het einde van de cursus in CataloniëEr worden twee stakingsdagen genoemd – 25 mei en 9 juni – en twee gedeeltelijke, 17 mei en 2 juni. Deze volgen op vijf stakingsdagen afgelopen maart. Van de lijst met eisen die de bonden presenteren, is het schrappen van de vervroeging van de start van het schooljaar met een week er een. Evenals de nieuwe leerplannen en het modeldecreet, het terugdraaien van de bezuinigingen van tien jaar geleden en dat het ministerie taalkundige ‘onderdompeling’ verdedigt en de tijdelijke posities van tal van leerkrachten omzet in vaste banen. 

Dit vind je misschien ook leuk