Spanje telt anderhalf miljoen langdurig werklozen

door admin
Spanje telt anderhalf miljoen langdurig werklozen

Momenteel telt Spanje 1,5 miljoen mensen die langdurig werkloos zijn, dat wil zeggen; mensen die al meer dan een jaar geen betaald werk hebben. Onderzoek van Asempleo, de werkgeversvereniging van uitzend- en arbeidsbemiddelingsbureaus in Spanje, laat in een onderzoek zien dat het merendeel van de langdurig werklozen bestaat uit vrouwen, mensen boven de 55 jaar en mensen met een laag opleidingsniveau.

Hoog percentage langdurige werkloosheid ondanks banengroei na crises

Volgens Asempleo is het hoge percentage van langdurig werklozen hét bewijs dat het lastig is om in Spanje een baan te vinden. Dit ondanks het feit dat er in de afgelopen jaren twee keer aanzienlijk veel banen erbij zijn gekomen; na de financiële crisis tussen 2014-2019 en na de pandemie in 2021-2022.

Uit onderzoek van Asempleo blijkt dat hoe langer iemand werkloos is, des te lastiger het is om nog een baan te vinden. Zo had een werkloze die korter dan 1 jaar werkloos was in het eerste kwartaal van 2022 bijna drie keer meer kans om snel een baan te vinden dan iemand met hetzelfde profiel maar langer dan 1 jaar werkloos was.

Profiel van langdurig werklozen in Spanje

De leeftijd blijkt een belangrijke factor als het gaat om succes bij het vinden van werk. Twee op de drie werkloze mannen boven de 55 jaar zijn langer dan een jaar werkloos. Ook ondervinden vrouwen meer problemen bij het vinden van werk dan mannen. 50 procent van de werkloze vrouwen is namelijk al langer dan een jaar werkloos tegenover 44 procent van de werkloze mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen wordt groter nadat vrouwen rond de 40 jaar zijn, de leeftijd waarop veel vrouwen moeder worden of net zijn geworden.

Als laatste speelt het opleidingsniveau een rol: 52 procent van de werkloze mensen die slechts tot de leerplichtige leeftijd naar school ging, is langdurig werkloos. Dit percentage is 43 procent onder de werkloze mensen die een universitair diploma op zak hebben. Deze cijfers onderstrepen het belang van een leven lang leren. Dit is vooral essentieel voor oudere mensen om mee te kunnen blijven ontwikkelen met het digitaliseringsproces binnen de arbeidsmarkt.

Spanje gemiddeld binnen Europa

Spanje heeft weliswaar het hoogste werkloosheidscijfer van heel Europa (13,5 procent eind 2021), toch zijn het niet de Spanjaarden die bovenaan staan als het gaat om langdurige werkloosheid. Volgens gegevens van Eurostat zit 42,8 procent van de Spanjaarden tussen de 15 en 74 jaar langer dan een jaar werkloos thuis.

Dit percentage is nog gemiddeld te noemen in vergelijking met Slowakije (68%), Griekenland (65%), Italië (61%) en Portugal (48%). Denemarken en Nederland staan aan de andere kant van de ranglijst met gemiddeld 20 procent van de werkloze mensen die al langer dan een jaar thuis zonder werk zit.

Dit vind je misschien ook leuk