Op deze plekken in Spanje worden mensen het oudst

door admin
Op deze plekken in Spanje worden mensen het oudst

Momenteel worden vrouwen in Spanje gemiddeld 86,7 jaar oud tegenover een gemiddelde levensverwachting van 81,1 jaar bij mannen. Het Nationaal Instituut voor Statistiek in Spanje publiceerde op woensdag cijfers over de levensverwachting per Spaanse gemeente. Met deze cijfers is te zien op welke plekken in Spanje je het oudst wordt en in welke gemeentes inwoners vaak eerder overlijden dan elders in Spanje.

In deze Spaanse regio leven mensen het langst

In het verslag ‘Indicadores Urbanos 2022’ (Stedelijke indicatoren) wordt Pozuelo de Alarcón in Madrid beschouwd als de gemeente van Spanje met de hoogste levensverwachting. De gemiddelde levensverwachting in deze stad is 85,5 jaar.

In Madrid overschrijden in totaal drie gemeentes de gemiddelde levensverwachting van 85 jaar. Zoals gezegd Pozuelo de Alarcón (85,5), Majadahonda (85,2) en Las Rozas (85,1). Ook in Baskenland valt een hogere levensverwachting op; mensen worden gemiddeld ruim 84 jaar in Guecho en Vitoria.

In deze gemeentes overlijden inwoners eerder dan gemiddeld

Het andere uiterste is La Línea de la Concepción in Cádiz. De inwoners van deze Zuid-Spaanse stad leven over het algemeen 6 jaar korter en hebben een levensverwachting van gemiddeld 79,9 jaar. Cádiz, Algericas, Arrecife (Lanzarote) en Linares (Jaén) zijn de gemeentes met de laagste levensverwachting. Op deze plekken komt de gemiddelde leeftijd van overlijden niet boven de 81 jaar uit.

Verband tussen levensverwachting en inkomen in Spanje

Bijzonder is dat enkele van deze genoemde gemeentes al eerder in een ranglijst voorkwamen. Pozuelo de Alarcón heeft niet alleen de hoogste levensverwachting, maar staat ook bekend als de gemeente in Spanje waar mensen netto het hoogste jaarinkomen hebben. Niet alleen dat, deze gemeente kent volgens het INE tevens het laagste werkloosheidscijfer.

Aan de andere kant worden ook de gemeentes Linares (Jaén) en La Línea de la Concepción (Cádiz) genoemd als gemeentes waar sprake is van de hoogste werkloosheid. Steden waar, volgens cijfers van het INE, mensen gemiddeld jaren eerder overlijden dan op andere plekken in Spanje.

INE Spanje wijst op effect pandemie

De data waaruit het INE deze conclusies trekt, zijn berekend op basis van een gemiddelde over drie jaar. Het jaar 2019 is hierbij een referentiejaar omdat we sinds 2020 te maken hebben met een pandemie waardoor de data minder representatief zijn. In 2019 werden Spanjaarden gemiddeld nog 83,6 jaar tegenover 82,3 jaar in 2020, het jaar van de pandemie.

Spanje behoort met een gemiddelde levensverwachting van 83,5 jaar (gemiddelde van mannen en vrouwen) echter niet tot de landen met de hoogste levensverwachting. Onder meer in Hong Kong (85,3) Japan (85), Zwitserland (84,3) leven mensen gemiddeld gezien langer.

Dit vind je misschien ook leuk