Het is bloedheet in Spanje met 43 graden als recordtemperatuur

door admin
Het is bloedheet in Spanje met 43 graden als recordtemperatuur

Half juni is nog niet aangebroken, maar de eerste hittegolf van het jaar is al begonnen, die op zijn minst tot donderdag kan duren en die vandaag in delen van Andalusië, Extremadura en Castilla-La Mancha temperaturen rond de 40 graden heeft opgeleverd.

Het meteorologisch agentschap Aemet wees deze autonome regio’s aan als de gebieden waar het bij de start van deze hittegolf het heetst zou worden. Daar kan Madrid nog bij geteld worden. Het oranje weeralarm (belangrijk risico) gold hier al vroeg op de dag.

Recordtemperaturen

Om vier uur ’s middags bereikte de thermometer 43 graden in Andújar (Jaén); 42 in Córdoba en Carmona (Sevilla); 41,9 in Mérida (Badajoz) en Almadén (Ciudad Real) of 41,8 in Almonte (Huelva), volgens gegevens van de Aemet.

Het zijn allemaal ongebruikelijke waarden voor juni, een maand waarin een periode van hoge temperaturen normaal is, “maar geen hittegolf zoals die we zullen hebben zo vroeg in de maand”, zei José Miguel Viñas, meteoroloog van Meteored.

Toeristen met waaiers en flesjes water

Door de hoge temperaturen waren de straten in Extremadura praktisch verlaten. Wie wel op straat was te zien, bijvoorbeeld toeristen in historische centra zoals in Mérida, droegen waaiers, hoeden en flessen water bij zich. De lokale bevolking zag je nergens. Die had zijn toevlucht gezocht in zwembaden of een van de zoetwaterstranden in de regio. 

Tropische nachten

Verzengende dagen in veel steden, maar ook de nachten zullen naar verwachting verstikkend zijn met waarden tussen de 20 en 25 graden in grote delen van het zuiden en het centrum van het land.

Tien hoogste temperaturen van het land

Dat was bijvoorbeeld ook het scenario in Extremadura, waar vanavond de tien hoogste temperaturen van het hele land zijn opgetekend, met Navalvillar de Pela (Badajoz) aan de leiding met 33,1 graden.

Veel steden maken zich op voor de eerste tropische nacht van het jaar. Daarin komen de thermometers niet onder de 20 graden. Dat is het geval in Barcelona, ​​waar het minimum naar verwachting rond de 24 zal liggen.

Deze tropische nachten zijn – aldus Viñas – “een duidelijke en groeiende trend”. Voorheen was het “een zeldzaamheid dat we deze warme nachten buiten de zomer hadden. Nu begint het normaal te worden in andere periodes van het jaar.”

Temperaturen voor volgende week

De hittegolf zal zich over bijna het hele schiereiland verspreiden, zodat op maandag en dinsdag de temperatuurstijging in het noorden en zuidoosten van het schiereiland en op de Balearen zal aanhouden. Deze hittegolf “zal in ieder geval doorgaan tot donderdag 16 juni, zonder uit te sluiten dat het “nog een paar dagen” langer duurt. De onzekerheid is “hoog” en hangt af van de evolutie van een DANA bij Maderia, die nog  “niet nauwkeurig te bepalen is”.

Vanaf donderdag is het volgens Aemet-gegevens mogelijk dat de temperatuur in de westelijke helft van het schiereiland aanzienlijk zal dalen. De zeer hoge waarden in de oostelijke helft blijven behouden.

Hoog bosbrandgevaar

De hoge temperaturen zorgen de komende dagen ook voor een extreem groot risico op bosbranden in het grootste deel van het Iberisch Schiereiland. 

“Bijzonder hete zomer in Spanje en Europa”

Zo’n vroege hittegolf “is geen indicator van hoe de zomer zich thermisch zal gedragen”, zegt Viñas. Wel wijst hij erop dat de seizoensvoorspelling van het Europees Centrum “al weken aangeeft dat we een bijzonder hete zomer in Spanje zouden krijgen en Europa.”

Dit vind je misschien ook leuk