Onweersbuien en storm verdrijven zinderende zomerhitte in Spanje

door admin
Onweersbuien en storm verdrijven zinderende zomerhitte in Spanje

De maximumtemperaturen in het noordwesten van Andalusië, aan de Cantabrische kust en in de westelijke Pyreneeën hebben de daling ingezet. Toch blijft de temperatuur in een aantal gebieden boven de 35 graden uitkomen, zoals in de Ebro-vallei, het binnenland en het zuidoosten en Mallorca, meldde het meteorologische agentschap AEMET. 

De minimumtemperaturen dalen in het westen van Extremadura en in het gebied rond het Ebrodal en het Iberisch systeem. In de rest van Spanje registreerden de thermometers weinig veranderingen. In Galicië en rondom de Cantabrische Zee regende het. 

Koele lucht op komst

Meteorologen geven aan dat, terwijl de continentale tropische luchtmassa die de hittegolf heeft veroorzaakt verdwijnt, er een nieuwe, koelere en vochtigere luchtmassa, afkomstig van de Atlantische Oceaan, in Spanje aankomt met in het noordoosten ‘hevige onweersbuien’, en op sommige plekken zelfs hagel. Rond de westelijke Pyreneeën was het bewolkt met kans op buien en onweer in de namiddag en avond.

Voor de rest van het schiereiland en de Balearen voorspelde AEMET bewolking met in het zuidoosten enkele buien of onweersbuien. Op de Canarische Eilanden werd in het noorden bewolking voorspeld, met lichte regen in de hoger gelegen gebieden en een helderder hemel in het zuiden. Op de Balearen, het oosten van de Canarische Eilanden en in Melilla kwam mist voor.

Hoe waait de wind?

Tenslotte werd voor maandag in Galicië, de Cantabrische regio en aan de Andalusische kust een westenwind voorspeld, met enkele krachtige winden in de Straat van Gibraltar, een zuidwestenwind aan de Atlantische kust en een zuidoostenwind op de Balearen en in het noordoosten van het schiereiland. Op de Canarische Eilanden waaide de passaatwind.

Dit vind je misschien ook leuk