Melilla: een "goed opgelost" bloedbad volgens Spaanse premier

door admin
Melilla: een "goed opgelost" bloedbad volgens Spaanse premier

CTXT.es spreekt in het hoofdredactionele commentaar over minstens dertig mensen mensen die stierven in de vroege ochtend van donderdag op vrijdag in een poging over het hek te springen dat Nador in Marokko van Melilla in Spanje scheidt. Hoe ze zijn omgekomen is nog niet duidelijk. Spaanse en Marokkaanse ngo’s hebben een onderzoek geëist. Beelden van gewonden en gevangenen opeengestapeld op een braakliggend terrein omringd door politie spreken echter boekdelen.

Inhumaan

Aan Spaanse kant zijn er ook beelden verschenen van gewelddadige en illegale “pushbacks” en van slagen die de Marokkaanse politie heeft uitgedeeld aan de weinige migranten uit landen ten zuiden van de Sahara, die erin geslaagd zijn de grens over te steken. Ngo’s, waaronder Amnesty International laken de onmenselijkheid, de minachting voor het leven en de medeplichtigheid van de respectievelijke veiligheidstroepen of hun strafrechtelijke verantwoordelijkheid.

Kille woorden van Spaanse premier

De cijfers en afbeeldingen zijn inderdaad schokkend. Volgens veel reacties op sociale media en van de betrokken ngo’s geldt hetzelfde voor de verklaringen van president Pedro Sánchez. Die prees de Marokkaanse politie voor hun “buitengewone prestaties” en beschreef de situatie als “goed opgelost”. Hij sprak geen woord over de slachtoffers of hun families: zei niets over een onderzoek; toonde weinig tot geen rouw om het verlies van mensenlevens. CTXT.es schrijft: “Het geweld van de beelden wordt kil geabsorbeerd in deze administratieve beschrijving (een “goed opgeloste operatie”). Een operatie die de honderden mensen die op zoek waren naar een beter leven in Europa ontmenselijkt en veranderd in een plaag die verslagen is”.

De ongevoelige verklaringen van Pedro Sánchez, en het onderliggende beleid, zijn het gevolg van de onlangs verbeterde betrekkingen tussen Spanje en Marokko. De premier wil de Marokkaanse autoriteiten tevreden stemmen. Het resultaat is dat Marokko weer helpt de Spaanse grenzen te verdedigen, ongeacht de benodigde middelen of eventuele doden. 

Aanval op hekken omdat ze er staan

Bij de Berlijnse Muur stierven 140 mensen in zesentwintig jaar. Volgens de organisatie Caminando Fronteras zijn op één dag minstens 37 mensen omgekomen op dat hek in Melilla dat Aznar liet optrekken en waar Zapatero prikkeldraad op liet bevestigen. Alleen al in het jaar 2021 stierven op de zogenaamde “zuidelijke grens”, over zee en over land, bijna 2.000 mensen. Mensen moeten hekken “aanvallen” omdat er hekken zijn als gevolg van het Spaanse immigratiebeleid dat is overeengekomen met Europa. 

Demonstraties tegen grenspolitiegeweld

Zondag werd in Madrid en Barcelona gedemonstreerd tegen “de moorden in Melilla”. Deelnemers uitten hun verontwaardiging over het buitensporige geweld tegen de migranten door de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten. De organisaties die tot de protesten in heel Spanje hebben opgeroepen, stellen het huidige immigratiebeleid aan de kaak. Het is volgens hen “dodelijk”. 

Bekijk ook: Acht keer meer migranten naar de Canarische Eilanden

“Black lives matter”

In het protest droegen deelnemers spandoeken met leuzen als “Papieren voor iedereen”, “Straf voor de moordenaars van de immigranten”, “Black lives matter”, “Niemand is illegaal”, “Marokko en Spanje, de moorddadige gendarmes van Fort Europa” en “Regulariseren nu”.

Minuut stilte

Nadat verschillende manifesten waren voorgelezen, gingen de aanwezigen op de betoging op de grond liggen in een poging een van de video’s die de afgelopen dagen via de media zijn verspreid te kopiëren. Hierin kun je tientallen migranten zien liggen onder toeziend oog van de Marokkaanse politie. Na afloop werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de dodelijke slachtoffers. 

Bekijk ook: Spanje vraagt EU om multidisciplinaire hulp bij migratiecrisis

Dit vind je misschien ook leuk