Spanje is vergeven van corruptie

door admin
Spanje is vergeven van corruptie

Nummer 37 van een totaal van 175 is zeker niet slecht, maar de organisatie voegt toe dat volgens de opvatting van de Spanjaarden corruptie ‘overal’ en ‘echt in elke sector in Spanje’ aanwezig is.

Heel veel of amper sprake van corruptie

In totaal werden 175 landen onderzocht en beoordeeld met een score variërend van 0 tot 92, waarbij 0 staat voor de perceptie van de hoogste corruptie en 92 de beste score is omdat men vindt dat er in een land amper sprake is van corruptie. Somalië heeft de laagste score en Denemarken de hoogste. Klik hier voor het onderzoek en resultaten.

‘Lichte verbetering Spanje’

Volgens de makers van de ranglijst is er een ‘lichte verbetering’ te zien dit jaar wat corruptie in Spanje betreft, maar hier wordt aan toegevoegd: ‘corruptie is overal in Spanje, niet alleen binnen één politieke partij of regio, maar het is echt aanwezig in elke sector’.

Spanje komt slechter uit de verf op dit vlak dan Frankrijk (26) en Portugal (31), maar veel beter dan Griekenland en Italië, die samen de 69e plaats delen.

Anti-corruptiemaatregelen

Onlangs kondigde de Spaanse premier Rajoy een nieuw pakket maatregelen aan om de corruptie in Spanje tegen te gaan. De zwaarste taak voor de regering zal zijn om die maatregelen doeltreffend te implementeren.

Schandaal ‘Púnica’ en zwarte creditcards

Het verzamelen van gegevens voor het onderzoek dat leidde tot de ranglijst eindigde al in juli. De twee laatste grote corruptiezaken die het licht zagen, zijn er dus nog niet in meegenomen. Zo was er het schandaal ‘Púnica’ met grootschalige corruptie rond openbare aanbestedingen in de regio Madrid.

Daarna werd bekend dat de directie van Caja Madrid, later gefuseerd tot Bankia, jarenlang zwarte creditcards gebruikte voor zeer luxueuze persoonlijke onkosten. Ook stapte vorige week de minister van Gezondheid, Ana Mato, op omdat zij in verband is gebracht met de corruptiezaak Gürtel.

Global Corruption Barometer

Uit een ander onderzoek van Transparancey International in 2013, de Global Corruption Barometer, kwam naar voren dat 83% van de Spanjaarden het gevoel heeft dat hun politieke partijen ‘corrupt of extreem corrupt’ zijn. 67% voelde hetzelfde over het Spaanse parlement.

Walging

Spanjaarden voelen in toenemende mate ‘walging’ over corruptie en fraude in de laatste twee jaar tijd, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse centrum voor sociologisch onderzoek (CIS). Dit nadat een serie schandalen die voornamelijk betrekking hadden op de regerende partij Partido Popular. Na werkloosheid wordt corruptie door de Spanjaarden nu gezien als Spanje’s grootste probleem.

Dit vind je misschien ook leuk