Podemos draait akkoord tussen PSOE en Ciudadanos nek om

door admin
Podemos draait akkoord tussen PSOE en Ciudadanos nek om

Omdat beide partijen samen echter slechts 130 van de 350 zetels hebben, is de steun nodig van andere partijen zoals de PP en Podemos. De hoop was gevestigd op Podemos, alleen deze liet vrij snel weten niet mee te doen met een ‘cosmetisch akkoord’. De linkse protestpartij acht de keuze van de socialisten voor Ciudadanos niet compatibel met het eigen programma. Een bespreking tussen PSOE, Ciudadanos, Podemos en Verenigd Links die gepland was voor woensdagavond werd door Podemos-leider Pablo Iglesias afgezegd.

‘Frivool’

Waarnemend premier Mariano Rajoy noemde het akkoord ‘weinig serieus’ en ‘frivool’ en zal er derhalve niet voor stemmen tijdens het investituursdebat van komende woensdag.

PP erbij

Podemos gaf aan pas na de stemming van volgende week verder te willen met onderhandelingsgesprekken. Albert Rivera, leider van Ciudadanos, tweette woensdag na het akkoord al dat hij de PP erbij wil om de eenheid van Spanje te verdedigen, het land te hervormen en economische stabiliteit te bieden.

Verliezersakkoord

Rajoy liet weten dat de grondwet echt niet veranderd kan worden zonder de PP en het vreemd te vinden dat PSOE en Ciudadanos 7 miljoen Spanjaarden buiten willen sluiten. De conservatieve Volkspartij tweette over het akkoord met vermelding van de hashtag #PactodePerdedores, wat zoveel als verliezerspact betekent.

Nee-stemmers

Het akkoord tussen PSOE en Ciudadanos zal niet gaan werken, zo schrijven kranten in hun commentaren. Het krijgt te maken met 192 nee-stemmers. Ondanks dat PP de verkiezingen van december vorig jaar won, raakte hij wel de absolute meerderheid kwijt. Rajoy kon geen coalitiepartner vinden en gooide de handdoek in de ring toen de koning hem vroeg een nieuwe regering te vormen. Daarop gaf koning Felipe deze in dit geval zeer gecompliceerde taak aan de leider van de tweede grootste partij PSOE, Pedro Sánchez.

Dit vind je misschien ook leuk