Crisis bij de Spaanse publieke omroep RTVE

door admin
Crisis bij de Spaanse publieke omroep RTVE

Daarbij is het publiek van de twee TV-zenders met 10 procent afgenomen in de laatste tien jaar. De schuld loopt nog steeds op ondanks de beslissing van de overheid om 130 miljoen euro, betaald uit de schatkist, op tafel te leggen om de omroep te helpen. Uit RTVE-gelederen komen in toenemende mate berichten dat er vooral regeringsgezind nieuw personeel wordt aangenomen dit verkiezingsjaar. De omroep zou ver verwijderd zijn van de officieel opgelegde taak om onafhankelijk en onpartijdig nieuws en programma’s te bieden op kosten van de Spaanse belastingbetaler. Dit schrijft de Spaanse krant El País deze week.

Economisch monster

Volgens Lalo Azcona, een voormalige nieuwslezer bij de omroep is er een ‘economisch monster gecreëerd dat eenvoudigweg te groot is voor de diensten die het levert’.  Hij noemt TVE een ‘economische ramp’ en benadrukt dat in andere landen publieke omroepen het in dat opzicht wel goed doen, zodat ook niemand discussieert over of deze al of niet bestaansrecht hebben.

Geen advertenties

RTVE bevindt zich in een lastige financiële situatie sinds in 2009 de toenmalige socialistische regering onder leiding van José Luis Rodriguez Zapatero besloot de advertenties bij de omroep af te schaffen. Dit was rustig voor de kijker, die hierdoor geen programma-onderbrekingen meer had van soms wel ruim 20 minuten. De inkomsten daalden echter wel met 450 miljoen euro door de maatregel.  

Bezuinigingen

De tweede klap voor de kas van de omroep was dat er door de crisis grof werd bezuinigd op het budget. Tussen 2010 en 2013 moest RTVE het opeens met 30 procent minder doen. Tussen 2012 en 2014 is het tekort op de balans gegroeid van 112 naar 132 miljoen euro.

Overheidsinmenging

Daarnaast is er het andere probleem van overheidsinmenging. Traditiegetrouw wordt de directeur van de omroep voorgesteld door de regering van dat moment met een meerderheid van stemmen in het parlement. De voormalige premier probeerde die invloed van de politiek in te dimmen door een wet in te voeren waarmee op zijn minst een meerderheid van twee derde nodig was in het parlement om iemand te kunnen benoemen. Toen de Partido Popular van Mariano Rajoy in 2012 startte met regeren werd die wetgeving met een absolute meerderheid rap teruggedraaid.

Redactionele onafhankelijkheid

‘Redactionele onafhankelijkheid is essentieel’, aldus Enrique Bustamante, professor Audiovisuele communicatie bij de universiteit in Madrid en lid van de commissie die in 2004 werd opgericht om met voorstellen te komen om het bestuur van RTVE te herzien. Voor meer onafhankelijkheid is het zijns inziens op zijn minst nodig dat twee derde van de afgevaardigden in het Spaanse parlement voor een kandidaat stemmen. 

Zendtijd voor politieke partijen

Dat bij die redactionele onafhankelijkheid vraagtekens gezet kunnen worden op dit moment blijkt wel uit de grote hoeveelheid kritiek die de omroep de laatste maanden te verduren krijgt vanwege het feit dat Pablo Iglesias en zijn partij Podemos nauwelijks aan het woord komt in de politieke programma’s. Elke politieke partij zou evenveel of even weinig zendtijd mogen hebben.

Dit vind je misschien ook leuk