Restauratie eeuwenoud kasteel wordt ‘erfgoedbloedbad’

door admin
Restauratie eeuwenoud kasteel wordt 'erfgoedbloedbad'

Ruim duizend jaar doorstond het bouwwerk aanvallen van Moren en christenen tot het in 2013 nog verder in ruïneuze staat geraakte na heftige regenbuien. Nu is het volgens de erfgoedorganisatie Hispania Nostra op ‘lamentabele’ wijze voor verder verval behoed. De particuliere eigenaar van het in 1985 tot Bien de Interés Cultural verklaarde kasteel, gaf de opdracht tot restauratie aan een bouwfirma in plaats van archeologen. 

‘Erfgoedbloedbad’

Het resultaat is nu te zien op talloze foto’s die druk gedeeld worden via social media en in een filmpje gepubliceerd op de website van de Britse krant The Guardian. Witte, kale en hoge betonnen muren geven de toren de originele vorm en dimensie terug met een wel erg bijzonder resultaat. Dit motiveerde Hispania Nostra te spreken over een ‘erfgoedbloedbad’. Ook de lokale bevolking en toeristen zijn boos. 

Vooroordelen

De architect Carlos Quevado Rojas verdedigde zichzelf in de Britse krant The Guardian door te zeggen dat zijn opdracht luidde: het beschermen van de ruïnes tegen verder verval en dat er niet is gesproken over ‘restauratie’. Volgens Quevado zijn meningen altijd welkom, evenals opbouwende kritiek, maar dat men zich wel beter moet informeren voordat op basis van enkel foto’s en vooroordelen een mening wordt gevormd.

Ecce Homo

Deze restauratie doet sterk denken aan de inmiddels beroemde ‘Ecce Homo’ in Borja waar in 2012 een tachtigjarige vrouw op eigen initiatief een poging deed een 19e eeuws fresco van Christus te restaureren. Het resultaat schokte de kunstwereld met een volledige verminkte afbeelding van het kunstwerk van Elías García Martínez. De goedbedoelde restauratie van de vrouw haalde wel het landelijke nieuws met een stijgende toeristenstroom naar het dorpje tot gevolg. Wellicht gaat de nieuwe verschijningsvorm van Castillo Metrera het dorpje Villamartín ook wel wat positiefs opleveren. 

Dit vind je misschien ook leuk