2017 is het jaar van Puig i Cadafalch in Barcelona

door admin
2017 is het jaar van Puig i Cadafalch in Barcelona

Ter ere van zijn geboortedag is 2017 uitgeroepen tot ‘Jaar van Puig i Cadafalch’. Puig i Cadafalch was een leerling van Lluís Domènech i Montaner, die onder andere het Palau de la Música in de Catalaanse hoofdstad ontwierp. In Barcelona zijn onder meer het Casa de les Punxes (Avenida Diagonal), Casa Amatller (Passeig de Gràcia, naast Gaudi’s Casa Batlló) en Casa Martí (het gebouw in de gotische wijk waar de wereldberoemde bar Els Quatre Gats is gehuisvest) van de hand van Puig i Cadafalch.

Maar behalve architect, was Puig i Cadafalch ook een bevlogen politicus. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat hij voorzitter werd van de Mancomunidad de Cataluña, een unie van voorvechters van de Catalaanse onafhankelijkheid. Mogelijk is dat een extra reden geweest voor de regio Catalonië, de provincie Barcelona en de gemeente Mataró om samen 450.000 euro uit te trekken voor het Puig i Cadafalch-jaar.

De komende maanden worden er in Barcelona en Mataró verschillende congressen en exposities georganiseerd rondom zijn persoon. Het congres ‘Puig i Cadafalch, architect in Catalonië’, wordt in oktober gehouden in beide steden. In het Museum voor Catalaanse Geschiedenis in Barcelona kun je de expositie ‘J. Puig i Cadafalch. Architectuur, geschiedenis, kunst en politiek’ bezoeken. Ook wordt er een documentaire over hem gemaakt en lanceerde het regionale departement van cultuur een website (http://cultura.gencat.cat/ca/anypuigicadafalch/) die in het teken staat van dit bijzondere jaar.

Dit vind je misschien ook leuk