Aemet voorspelt: zomer in Spanje weer warmer en droger dan normaal

door Elize van Loon
High temperatures expected in Spain this weekend

We hebben nog ruim een maand te gaan voor de zomer begint. Zon, zand, strand, zwembad, opblijven tot in de vroege uurtjes om over van alles en nog wat te praten met je vrienden, op vakantie gaan naar de andere kant van het continent of sterren kijken in een park. Voor velen zijn het geweldige vooruitzichten.

Maar niet al het nieuws is positief: deze meteorologische zomer, die de maanden juni, juli en augustus omvat, zal in bijna heel Spanje heter en droger zijn dan normaal. Dat is de voorspelling van  de  Europese klimaatveranderingsdienst Copernicus. Deze grote kans op een hetere zomer dan normaal geldt ook voor de rest van Zuid-Europa en Noord-Afrika, volgens Rubén del Campo, woordvoerder van de Spaanse weerdienst Aemet.

Grote kans op hitte

“Er is een zeer grote kans, tussen 70% en 100%, dat de zomer in heel Spanje warmer zal zijn dan normaal,” waarschuwde Rubén del Campo. Bovendien heeft hij meermaals herhaald dat het “zeer waarschijnlijk” is dat de volgende zomer in Spanje tot de 20 procent van de warmste ooit zal behoren. De kans hierop ligt tussen de 50 en 70 procent. Als de voorspellingen van Copernicus uitkomen, zal de zomer van 2024 de trend van hete, zeer hete of extreem hete zomers van de afgelopen tien jaar voortzetten, met uitzondering van 2018 en 2021, met temperaturen rond het gemiddelde.

Voorspelling voor de neerslag

De Copernicus-voorspelling toont aan dat de kans groot is dat er deze zomer ook minder neerslag valt dan normaal. Wel zullen er af en toe onweersbuien voorkomen die “min of meer plaatselijk” intens zijn. Dit nieuws heeft meer negatieve dan positieve aspecten. Spanje kampt al een tijd met ernstige droogte.

Wanneer begint de zomer? 

De zomer begint dit jaar op 20 juni, samenvallend met de zonnewende, volgens gegevens van het Nationaal Astronomisch Observatorium. Om 22:51 uur, schiereilandtijd, zal de aarde zich op het punt in haar baan bevinden waar de zon haar maximale declinatie naar het noorden heeft.

Deze gebeurtenis luidt niet alleen het zomerseizoen in, maar is ook de dag met de meeste daglichturen van het jaar. Gedurende ongeveer 93 dagen en 16 uur zal het noordelijk halfrond genieten van langere dagen en kortere nachten, wat zal leiden tot een geleidelijke stijging van de temperaturen.

Lees ook: Spaanse huishoudens gaan bewuster om met water door droogte 

Dit vind je misschien ook leuk