Alarmfase rood: drastische waterbeperkingen van kracht voor Málaga

door admin
geregenereerd water axarquia stuwmeer la viñuela

Op een dag dat het eindelijk regent in de provincie, zijn Málaga en de Guadalhorce-regio officieel in alarmfase rood voor droogte geplaatst Daarmee voegen ze zich bij de Axarquía en de Costa del Sol, die al eerder deze ernstige status bereikten.

Het betekent dat de hele provincie zich nu in deze fase bevindt. De maatregel legt in totaal 101 gemeenten strenge waterbeperkingen op, met een limiet van 160 liter per inwoner per dag. Verder gelden er aanzienlijke beperkingen op het gebruik van stuwmeerwater.

Dringende maatregelen tegen lege reservoirs

Het droogtecomité komt vandaag in Málaga bijeen. Dan zal het beslissingen nemen die van cruciaal belang zijn voor het waterbeheer tot september. Met het oog op de huidige regenval en consumptieprognoses, is de voorspelling dat de reservoirs aan het einde van september leeg zijn. Die situatie moet die koste wat het kost vermeden worden door de invoering van passende bezuinigingen.

Simulaties en historische data

De besluitvorming over de alarmfase is gebaseerd op simulaties, historische data en technische rapporten van elke waterbekkenbeheerder. De maatregelen leiden niet direct tot het sluiten van kranen of het verlagen van de waterdruk. Wel stellen ze een verbruikslimiet vast waarbij moet worden overgegaan op extra waterbronnen en besparingsmaatregelen.

De huidige situatie

Volgens de rapporten bevindt Málaga zich in een vergelijkbare situatie als tijdens het hydrologische jaar 1994-1995. Sinds het begin van het “waterjaar” in oktober viel slechts 31% van de gemiddelde neerslag. De provincie heeft te maken met een historisch lage regenval, wat de reservoirs sterk heeft doen dalen.

Waterbeheer en besparingsstrategieën

Málaga heeft geprobeerd de druk op de reservoirs te verminderen door gebruik te maken van oppervlaktewater uit de Aljaima-dam en extra reserves uit de Bajo Guadalhorce. Daarnaast heeft Málaga solidair 2,9 hectometer water aan de Axarquía geleverd en zal dit blijven doen. Irrigatiewater is beperkt tot maximaal 15 hectometer kubiek per jaar, en er zijn al maatregelen genomen om de waterdruk in de stad te verminderen.

Vooruitzichten

Met de huidige alarmfase maatregelen en de toevoeging van water uit de ontziltingsinstallatie van Marbella, probeert de provincie de waterreserves zo efficiënt mogelijk te beheren. Echter, zonder significante neerslag, zullen de reservoirs aan het eind van het hydrologische jaar bijna leeg zijn. Er zijn geen plannen voor wateronderbrekingen. Maar als onderdeel van een uitgebreid pakket aan waterbesparingsstrategieën zal de druk zal in april in de hele stad worden verlaagd.

Lees ook: Noodtoestand wegens droogte in Catalonië van kracht

Dit vind je misschien ook leuk