Ultrarechtse Vox nu derde grote partij in Spanje

door admin
Ultrarechtse Vox nu derde grote partij in Spanje

Deze uitslag legt een belangrijk gewicht aan de uiterst rechtse kant van de Spaanse politiek. Met de woorden “Verlies jezelf niet in de euforie, doe dat alleen nu, vannacht” sprak Abascal zijn, voornamelijk jonge, aanhangers toe. In nog geen zes maanden tijd is de partij erin geslaagd meer dan een miljoen extra stemmen te winnen (van 2,6 miljoen in april naar 3,6 miljoen in november) die ervoor zorgen dat de partij nu kan rekenen op 52 zetels. Dat is meer dan het dubbele aantal zetels waarmee Vox de verkiezingen inging en waarmee de partij nu de derde grote politieke partij van Spanje is.

Toespraak voor honderden jongeren

Honderden jongeren hadden zich na oproepen via sociale media verzameld bij de nieuwe vestiging van Vox in de Madrileense wijk Chamartín. Het euforische gejuich deed denken aan het vieren van een belangrijke sportieve overwinning waarmee Spaanse supporters niet altijd goede naam hebben gemaakt. Totdat de verkiezingsuitslag definitief was, bleven Abascal en zijn collega’s binnen en groetten hun aanhangers achter gesloten ramen. Uiteindelijk verscheen Abascal op een geïmproviseerde tribune, vergezeld door zijn belangrijkste woordvoerders, gemeenteraadslid Javier Ortega-Smith en Europarlementariër Jorge Buxadé.

‘Briljante politieke daad’

In zijn toespraak benadrukte Abascal dat zijn partij nog geen jaar geleden geen rol speelde binnen de Spaanse politiek en nu, 11 maanden na de verkiezingsoverwinning in Andalusië, ook landelijk de derde grootste partij is. Abascal noemde dit “de meest briljante en snelle politieke daad van democratisch Spanje”. Opmerkelijk is niet alleen de grote overwinning van Vox bij de landelijke verkiezingen van 10 november, de partij won ook al terrein binnen de politiek van alle Spaanse provincies.

Aanhangers van Abascal juichte de Vox-leider toe met “president, president!”, waarop Abascal reageerde met “Zo ver is het nog niet, daarvoor moeten we eerst nog veel werk verzetten”. In totaal heeft Vox inmiddels volksvertegenwoordigers in 30 van de 52 provincies in Spanje. In april van dit jaar waren dat er nog maar 18.

Maatregelen tegen huidige wetgeving

Abascal, die inmiddels de felicitaties heeft ontvangen van zijn Franse extreemrechtse collega Marine le Pen, vond het belangrijk te melden dat hij met meer dan 50 zetels in staat is om maatregelen te treffen tegen de ongrondwettelijke regelgeving die door andere partijen mogelijk is gemaakt, hierbij doelend op de Wet van de Historische Herinnering en de Wet tegen Gendergeweld. Ook beloofde hij zijn publiek niet teleur te zullen stellen en “geen gas terug te nemen” in het doorvoeren van zijn ideologieën waarmee hij in deze verkiezingen de hoofdrol naar zich toetrok. Een van deze ideologieën betreft het beteugelen van de crisis in Catalonië. Abascal liet weten dat zijn partij heeft bijgedragen aan de “perfectionering van de democratie” omdat het parlement nu “een reële en geloofwaardige afspiegeling zal zijn van het Spaanse volk”.  

Catalaanse crisis en opgraving dictator Franco

Abascals belangrijkste thema’s uit zijn verkiezingscampagne, de Catalaanse crisis en de opgraving van dictator Franco, hebben het grootste deel van zijn aanhangers op de been gebracht. Vox zet in op harde maatregelen tegen de onafhankelijkheidsstrijd in Catalonië en aanhouding van de Catalaanse president Torra. Ook heeft hij zijn sympathie betuigd aan de familie Franco.

Dit vind je misschien ook leuk