De storm Gloria houdt huis op Mallorca, Ibiza en Formentera

door admin
De storm Gloria houdt huis op Mallorca, Ibiza en Formentera

Het noodweer zal de hele maandag en een deel van dinsdag nog aanhouden. Het alarmnummer 112 ontving tot zeven uur op maandagmorgen 110 meldingen van incidenten op Mallorca, 30 op Ibiza, 6 op Menora en 4 op Formentera. Hieronder overstromingen van afwateringsrivieren, omgewaaide bomen en schade aan daken van woningen en andere gebouwen. Vier wegen op het eiland zijn afgesloten voor verkeer (MA3201 van Montuiri naar Pina; MA4022 van Sant Llonenc naar Son Carrió, MA3321 van Manacor naar Sa Comuna en de MA 3513 van Maria de la Salut naar Llubí.

De afwateringsrivieren die zijn overstroomd zijn de Canyamel Capdepera ter hoogte van het station, de rivier in Sant Loorenc, in Sencelles ter hoogte van Camí Vell de Muro, in Maria de la Salut en in Pina-Montuïri, zo meldt alarmnummer 112. Volgens Aemet is er een recordhoeveelheid van 218 liter per vierkante meter in de afgelopen 24 uur gevallen in Lluc op Mallorca, 174 in Portocolom, 161 in Escorca, 135 in la Colonía de Sant Pere en 126 in Es Mercadal.  

Het noodweer heeft gezorgd voor golven van ongekende hoogte. In Sa Dragonera bereikte de hoogste golf een hoogte van 14,2 meter volgens de krant Diario de Mallorca.

Drie vluchten van Air Europa en Vueling zijn geschrapt vanaf de luchthaven Son Sant Joan op Ibiza met bestemming Alicante als gevolg van de sluiting van de laatste luchthaven gedurende 24 uur tot zeker maandag 13 uur.

De sneeuwgrens op Mallorca ligt volgens Aemet op maandag op 1.300 meter, zodat de kans groot is dat de hoogste berg op het eiland, de Puig Major bedekt zal raken met een laag sneeuw. Voor de hele dag geldt code geel op het noordoosten en oosten van het eiland.

Dit vind je misschien ook leuk