Beweging Artsen voor de Waarheid Spanje bezorgd aanschouwd door medici

door admin
Beweging Artsen voor de Waarheid Spanje bezorgd aanschouwd door medici

In Spanje verzetten de ‘Medicos por la Verdad’ zich tegen de maatregelen zoals mondkapjes en ontkennen dat er sprake is van een coronapandemie. Het bekendste gezicht van deze beweging in Spanje is Dr. Natalia Prego. In minder dan een maand tijd heeft ze met andere artsen in heel Spanje conferenties geïmproviseerd waar honderden mensen bijeenkomen om te luisteren naar hoe de artsen het gebruik van mondkapjes, die muilkorven worden genoemd, afwijzen, de pandemie ontkennen en zeggen dat de ‘valse pandemie’ niets meer is dan ‘een instrument van regeringen om de vrijheid van mensen te controleren en beperken’. Ze voelen zich ‘slachtoffer van een aanval’ en krijgen steeds meer aanhang onder de bevolking en groeien met name rap op sociale media, waar hun video’s en uitspraken flink worden verspreid.

Op 25 juli vond in Spanje de eerste persconferentie plaats in Madrid. Daarna reisden de oprichters een maand lang door Spanje via steden als Sabadell, Lugo en Totana om hun boodschap te verspreiden.

Initiatiefnemers Medicos por la Verdad in Spanje

Natalia Prego is een Galicische huisarts, en heeft in een maand tijd meer dan 50.000 abonnees op haar YouTube-kanaal weten te bereiken. In haar biografie schrijft ze dat een burn-out haar ertoe bracht ‘een voor haar onbekende wereld binnen te gaan, maar essentieel voor haar genezing. Ze beoefende yoga, bestudeerde kinesiologie, antroposofie, zen-therapie en reiki.

Naast haar staan de Duitse militaire arts Heiko Schöning uit Formentera, die bekend staat als de ‘antimaskerarts’ en inmiddels is geroyeerd het beroepscollege van artsen waar hij lid van was; de gepensioneerde arts Angel Ruiz Valdepeñas uit Zaragoza die zegt dat hij zich schaamt voor de medische sector en door de gezondheidsautoriteiten in geschorst en de chirurg María José Martínez Albarracín uit Murcia met een postdoctorale graad in homeopathie, die van mening is dat er in verpleeghuizen in Spanje euthanasie is toegepast.

Inmiddels hebben zo’n 200 artsen zich bij de groep aangesloten. Met hun medische achtergrond en de – naar eigen zeggen – wetenschappelijke onderbouwing van hun theorieën worden ze niet alleen belangstellend door coronasceptici en tegenstanders van de maatregelen gevolgd, maar ook door bezorgde collega’s.

Tegengeluiden van artsenverenigingen

Beroepsverenigingen en -colleges van artsen zijn boos over het feit dat de ‘artsen voor de waarheid’ hun beroepsgroep ‘in diskrediet’ brengen door wetenschappelijk slecht onderbouwde theorieën te gebruiken om mensen op hun hand te krijgen. Ze maken zich zorgen over de sociale bedreiging die het gevolg is van het op onverantwoordelijke wijze burgerlijke ongehoorzaamheid aan te moedigen met betrekking tot bewezen effectieve maatregelen om de pandemie te bestrijden. De beroepsverenigingen hebben op maandag 24 augustus een verklaring opgesteld tegen deze en andere vergelijkbare groepen die de ernst van de coronacrisis ontkennen. Deze luidt als volgt:

“In het licht van de opkomst en verspreiding van openbare demonstraties en verklaringen van ontkenningsbewegingen tegen Covid-19 die is ontstaan op basis van pseudowetenschappelijke stromingen, verklaren de medisch-wetenschappelijke genootschappen het volgende:

We zijn getuige van een van de grootste pandemieën in onze recente geschiedenis en medische kennis op basis van wetenschappelijk bewijs is de enige manier om deze tegemoet te treden met garanties.

De pseudowetenschappen en ontkenningsbewegingen tegenover COVID-19 vormen een duidelijke sociale bedreiging. Ze moedigen op onverantwoordelijke wijze burgerlijke ongehoorzaamheid aan met betrekking tot bewezen effectieve maatregelen om de pandemie te bestrijden, zoals het juiste gebruik van maskers, de hygiëne van handen of het handhaven van voldoende sociale afstand.

Evenzo is het van vitaal belang om te gaan met verkeerde informatie en hoaxes over COVID-19 – met name via internet en sociale netwerken – omdat deze een zeker risico vormen voor de volksgezondheid en het complexe gezondheidsscenario waar we ons in Spanje nu in bevinden, kunnen bemoeilijken. Het constant toenemende aantal nieuwe COVID-19 besmettingen doet de vrees voor de komst van een tweede epidemiegolf toenemen.

Als medisch-wetenschappelijke genootschappen roepen we op tot collectieve verantwoordelijkheid om geen waarheidsgetrouwheid of geloofwaardigheid te verlenen aan onwetenschappelijke, samenzwerings- en obscurantistische* theorieën en deze te verspreiden. Die voeren ons terug naar vervlogen tijden die gelukkig overwonnen zijn.”

Lees hier de officiële verklaring die werd ondertekend door Dr. Ricardo Gómez Huelgas, voorzitter van de Spaanse Vereniging van Interne Geneeskunde (SEMI);  Dr. Salvador Tranche Iparraguirre, voorzitter van de Spaanse Vereniging van Huisartsen (semFYC); Dr. Antonio Fernández-Pro, voorzitter van de Spaanse vereniging van Familie- en Gemeenschapsgeneeskunde (SEMG); Dr. José Luis Llisterri, voorzitter van de Spaanse vereniging van Eerstelijns artsen (SEMERGEN).

Fact check

Wanneer je op internet zoekt op de term ‘Medicos por La Verdad’ verschijnen er vooral fact-checkingwebsites die de uitspraken van de groep artsen op waarheid en wetenschappelijke onderbouwing hebben getoetst. Het gaat om beweringen als dat het dragen van mondkapjes schadelijk is voor de gezondheid, dat PCR-tests niet geschikt zijn om besmettingen met COVID-19 vast te stellen, dat er een correlatie bestaat tussen de griepprik en patiënten die ernstig ziek worden van COVID-19 en dat het dragen van mondkapjes niets zou uitmaken bij het tegengaan van de verspreiding van het virus. De conclusie van deze websites is eensluidend: de beweringen van de artsen kloppen niet, onderzoeken waarop ze zich baseren zijn slecht uitgevoerd of ze rukken onderzoeksresultaten en -conclusies uit hun verband. Dit is hier en hier en hier en hier en hier en hier in het Nederlands na te lezen.

*Obscurantisme is het doelbewuste streven om andere mensen in onwetendheid te houden en zelfstandig denken te verhinderen.

Dit vind je misschien ook leuk