Planten en dieren nationaal park Doñana in gevaar door menselijk handelen

door admin
Planten en dieren nationaal park Doñana in gevaar door menselijk handelen

Zowel het beschermde natuurgebied – het Nationale Park-, als de directe omgeving ervan ondervinden de gevolgen van deze ontwikkelingen ‘die rechtstreeks van invloed zijn op het voortbestaan van de fauna en flora van het gebied’. 

Te veel voedingsstoffen

De natuur in Doñana wordt ‘ernstig bedreigd’ door een te grote toevoer van voedingsstoffen in het water  (eutrofiëring). Zo kan het water door overbemesting te veel mineralen bevatten. Ook kan er teveel stikstof of fosfor in het water terecht komen door menselijk handelen. Hierdoor kunnen bepaalde micro-organismen ongecontroleerd groeien en dat maakt sommige waterplanten weer dominant ten opzichte van andere; zo heeft de toename van fosfaten sinds 2001 geleid tot de explosieve groei van een bepaalde varensoort, die het voortbestaan van andere plantensoorten bedreigt. Tussen 2001 en 2004 stierven dieren massaal door giftige bacteriën.

Eindelijk historische gegevens beschikbaar

Dit onderzoek is “een doorbraak” voor het beheer van de waterkwaliteit en het behoud van de ecosystemen in Doñana. Eerder ontbraken historische gegevens om een grondige analyse uit te voeren. Er zijn, tussen 2013 en 2016, op 56 verschillende bemonsteringspunten metingen uitgevoerd. De  hoogste concentratie nutriënten werd gemeten in de beek Partido, een van de belangrijkste zijrivieren van het moeras, waar veel menselijke activiteit plaatsvindt. De beken laten in het algemeen hogere waarden zien dan het moeras zelf. Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat het met kassen bedekte oppervlakte van de in de aan de moerassen grenzende gebieden tussen 1995 en 2016 met 487% is toegenomen.

Maatregelen nodig

Uit de conclusies blijkt dat de toekomstige ontwikkeling van het eutrofiëringsproces in Doñana zal blijven toenemen, als passende en dringende maatregelen uitblijven. Met alle gevolgen van dien voor pkanten en dieren. Bij het verbeteren van het milieu- en waterbeheer en het behoud van de biodiversiteit van dit bijzondere moerasgebied moet ook rekening worden gehouden met de gevolgen van de klimaatverandering.

Dit vind je misschien ook leuk