Temperaturen Spanje dalen door ‘polaire niesbui’

door admin
Temperaturen Spanje dalen door 'polaire niesbui'

Deze polaire niesbui is volgens Meteored het gevolg van de komst van een Atlantisch front vergezeld van koude lucht van Arctische oorsprong. De term klinkt heftiger dan het is, want echt koud zal het niet worden. Meteored meldt dat we eerst nog temperaturen tot maximaal 40 graden kunnen verwachten in bijvoorbeeld het binnenland van Andalusië in de Guadalquivir-delta. Daarna volgt er een daling op het grootste deel van het schiereiland. De wind koelt af en in sommige gebieden in Spanje levert dat een temperatuurdaling op van wel 6 tot 8 graden.

De eerste week van augustus begon met over het algemeen matige buien in Galicië, andere regio’s van de Cantabrische kust en het noorden van Catalonië. Woensdag viel volgens het observatorium in Cantabrië binnen 24 uur tijd meer dan 40 liter per vierkante meter op specifieke plekken in die regio.

In de rest van het Iberisch Schiereiland domineerden blauwe luchten met amper bewolking. Het opvallends was het contrast tussen de noordelijke regio’s en de rest van het land. 

Ondanks de hitte en dat het wellicht anders overkwam, zijn de maximumtemperaturen niet extreem hoog geweest voor de tijd van het jaar. Zelfs niet in de zuidelijke provincies van het land. Gisteren bereikte het kwik echter 39ºC in Molina de Segura en de 35 ºC werd ook licht overschreden in verschillende Andalusische provincies en in delen van Extremadura en het westen van Castilla La Mancha.

Tot zaterdag nemen de dagtemperaturen in vrijwel heel Spanje nog toe, met maxima rond de 40 graden rond het stroomgebied van de Guadalquivir in Andalusië. In de noordelijke helft dalen de minimumtemperaturen als gevolg van een westelijke wind vanuit de Cantabrische Zee en de Atlantische Oceaan.

Het tij keert door een Atlantisch front

Een Atlantisch front zal het weerbeeld vervolgens keren. Op zaterdag trekt een front het noordwesten van het schiereiland binnen en vervolgens uitbreiden naar het oosten. Naast Galicië, de Cantabrische regio’s en de Pyreneën kunnen dan ook buien voorkomen in andere delen van Catalonië. In het noorden van de Canarische Eilanden is er kans op lichte regen. In andere regio’s blijft de zon overheersen. 

Het contrast tussen het noordelijke derde deel en de rest van Spanje zal opvallend zijn. De maximumtemperaturen zullen dalen in het binnenland van het schiereiland en stijgen in de mediterrane regio’s. Murcia zal echter te maken krijgen met de hoogste temperaturen van Spanje, zo rond de 40 graden. Daarom geldt er vrijdag en zaterdag een oranje weeralert voor de Vega del Segura. De krachtige westenwind zal blijven overheersen in de Straat van Gibraltar  en langs de Middellandse Zeekust.

Luchtvochtigheid Spanje

Aanstaande zaterdag zorgt de westenwind voor hoge temperaturen in het zuidoosten van het schiereiland en een zeer lage luchtvochtigheid. Het gevolg hiervan is dat het risico op bosbranden extreem wordt. Zondag verandert er weinig als het gaat om bewolking en regen. Nog een dag zal het aan de oevers van de Cantabrische Zee, de Pyreneeën en het noorden van de Canarische Eilanden af ​​en toe bewolkt zijn met kans op lichte regen. In de ochtend wisselen wolken en opklaringen ook af aan de kust van de regio Valencia.

In de Middellandse Zeegebieden zullen de temperaturen dalen en aan de Atlantische kant juist iets stijgen. Waarschijnlijk zal het in geen enkele provinciehoofdstad de 35 ºC overschrijden. De wind waait uit het oosten in de oostelijke helft, uit het noorden in Ampurdán en op de Balearen en passaatwinden op de Canarische Eilanden.

Dit vind je misschien ook leuk