Waar in Spanje is water het goedkoopst?

door admin
Waar in Spanje is water het goedkoopst?

De tarieven voor het jaar 2021 voor de watervoorziening naar huishoudens uit 57 Spaanse steden werden hiertoe met elkaar vergeleken. De conclusie van het onderzoek naar waterprijzen in Spanje luidt dat Ceuta voor een consumptie van 9 m3 de stad is met het duurste water, gevolgd door Murcia. De gemiddelde prijs voor watervoorziening in Spanje is 14,86 euro per maand.

Bekijk ook: Water en Spanje: enkele verrassende feiten

Vervolgens verschillen de duurste steden op basis van de watermeter die men heeft. Voor een meter met een kaliber van 13 mm volgen Cádiz, Valencia en Palma (Mallorca). In het geval van 15 mm-meters is de derde positie voor Santa Cruz de Tenerife gevolgd door Valencia en Huelva.

Tariefschommelingen vertegenwoordigen een verschil tot 278,50 euro (vóór belastingen) per jaar voor een woning met een verbruik van 9 kubieke meter per maand: van 4,84 euro per maand die wordt betaald in León tot 28,04 euro die wordt betaald in Ceuta.

De FACUA-analyse neemt twee modellen als referentie: een huishouden met drie bewoners en een maandelijks verbruik van 9 of 13 kubieke meter, met een meterkaliber van 13 of 15 mm.

Een van de belangrijkste conclusies is dat slechts negen steden in hun tarieven het meterkaliber onderscheiden in deze twee modaliteiten van 13 of 15 mm, de twee meest voorkomende in Spaanse huishoudens: Albacete, Castellón, Girona, Granada, Guadalajara, Huelva, Huesca, Madrid, Valencia en Santa Cruz de Tenerife.

De vereniging zet vraagtekens bij het bestaan ​​van deze prijsdifferentiatie op basis van het kaliber van de meter, aangezien hier geen technische redenen voor zijn.

In León betalen mensen het minst voor water

Het goedkoopste watertarief heeft Facue gevonden in León, met een prijs van 4,83 euro voor een waterverbruik van 9 kubieke meter per maand. Het is ook de goedkoopste stad voor een maandelijks verbruik van 13 m3, ongeacht de dikte van de meter, met een tarief van 7,30 euro. Voor een verbruik van 9 m3 volgen Palencia met 6,97 euro en Soria met 7,54 euro per maand; Oviedo met 7,72 euro en Ourense met 8,23 euro.

Negen van de tien geanalyseerde steden hebben in 2021 hun tarieven niet gewijzigd. De grootste stijging deed zich voor in San Sebastián, 2,4 en 2,6% afhankelijk van het verbruik (9 of 13 m3 per maand), terwijl in León en Ciudad Real de stijging bijna onmerkbaar was. In Alicante en Santander werden de tarieven iets lager.

Facua pleit voor progressief tarief

Op basis van deze gegevens roept Facua gemeenten op om een ​​progressief prijssysteem in te voeren. Dat zou de consumptie van huishoudens naar aantal inwoners beter weerspiegelen. Op basis daarvan kan overmatige consumptie dan op een meer realistische en eerlijke manier worden bestraft. Facua redeneert dat een eenheidsprijs waarin geen rekening wordt gehouden met het aantal personen per huishouden voorkomt dat men weet wie er werkelijk bespaart op waterverbruik en wie op een verspillende wijze bezig is.

Dit vind je misschien ook leuk