Zo overleef je de eerstvolgende hittegolf in Spanje

door admin
Zo overleef je de eerstvolgende hittegolf in Spanje

Alle tips daarover zijn welkom. Zeker met het oog op de komende hittegolf die van donderdag tot dinsdag in grote delen van Spanje het kwik tot ver boven de 40 graden Celcius zal brengen. Na drie behoorlijk hete zomers weten we ook in het hoge noorden steeds beter om te gaan met hitte. Ook mensen in Nederland en België vertragen dan hun tempo, hebben plots behoefte aan een middagdutje of kinderen laten zich pas weer op straat zien ver na achten als de temperatuur een beetje is gedaald.

Als je aan het luieren bent bij je zwembad of niet veel meer doet dan jezelf regelmatig in de zee dompelen, vormt de hittenevel die opstijgt van het zacht wordende asfalt of gloeiend hete beton waarschijnlijk niet zo’n groot probleem. Wil je echter op pad, of moet je fulltime werken en woon je in Spanje, dan kunnen de hoge temperaturen in de zomer waarschijnlijk een flinke belemmering vormen.  

Om de hitte beter te kunnen doorstaan, kregen we van Villa Nova Real Estate, makelaar aan de Costa del Sol, de volgende tips om de zomer in Zuid-Spanje goed door te komen.

Drink veel water

Zomer in Spanje betekent veel water drinken. Gehydrateerd blijven is de sleutel. Ga nooit zonder navulbare fles water uit huis en probeer ook overdag te veel alcohol te vermijden, omdat dit je alleen maar verder uitdroogt. Drink je water niet te koud. Dat zorgt er namelijk voor dat je temperatuur omhoog schiet.

Verlaag je tempo

Haast je niet, in geen geval! Geef jezelf tijdens een hittegolf voldoende tijd om van A naar B te gaan. Als je de hele dag op pad bent, is er geen verfrissende douche bij de hand en een sprintje naar de metro bij 42ºC is voor niemand leuk.

Spring onder de douche

Over douchen gesproken, er is geen betere manier om je verfrist te voelen dan een snelle douche met regelmatige tussenpozen. Neem geen te koude douche, dat zorgt er namelijk voor dat je het direct erna weer warm krijgt. Water op lichaamstemperatuur is het beste. Kun je niet douchen, gebruik dan een plantenspuit om je regelmatig te besproeien ter afkoeling of steek je polsen onder koud stromend water.

Gebruik zonnebrand

Smeren, smeren en nog eens smeren is het devies. Met een hoge zonbeschermingsfactor – hoe hoger hoe beter. Zelfs SPF50 laat wat zon door. Zonnebrand doet pijn en is schadelijk. En als je het niet erg vindt om een ​​hoed of pet te dragen, is het raadzaam om de brandende stralen te weren van je relatief gevoelige gezichtshuid.

Ventilatoren zijn essentieel

Niet iedereen heeft airconditioning. Het is ook niet de groenste optie om je huis koel te houden. Ventilatoren doen wonderen, vooral in de slaapkamer. Een lekker zacht briesje langs je lichaam zal je helpen om ’s nachts te slapen.

Gebruik een waaier

Sinds mensenheugenis gebruiken Spaanse vrouwen hun individuele handventilator, de waaier (abánico). Het is een geweldige – en ook elegante – manier om jezelf verkoeling te bezorgen. Er zijn ook handventilatoren op batterijen voor een moderne aanpak.

Draag wijde kleding

Skinny jeans zijn in de Spaanse zomer en no-go. Draag wijd zittende kleding van natuurlijke stoffen zoals dunne katoen, linnen of zijde.

Eet weinig, licht en vaak

Dit klinkt misschien als een dieet, maar je kunt zwaar voedsel in de hitte het beste vermijden. Koude soepen zoals gazpacho, salmorejo of ajo blanco, met een salade, zijn perfect op hete zomerdagen. Vergeet ook vers fruit, zoals watermeloenen, perziken en nectarines niet.

Geen huishouden midden op de dag

Vermijd huishoudelijk werk midden op de dag. Schuif de was ’s avonds in de machine (of liever na middernacht als het dal-tarief voor de elektriciteit van kracht is), hang hem uit en ’s morgens is hij droog. Je kunt het beste later op de dag koken. Als je het gevoel hebt dat je in een oven staat, is het laatste wat je wilt doen een echte aanzetten.

Kies de juiste schaduw

Bomen en groen bieden de beste schaduw. Niets is in de hete zomer zo verkoelend dan de schaduw van echt groen op te zoeken. De schaduw die Parasols of schaduwdoeken bieden, haalt het niet bij die van de echt natuur. Je ziet niet voor niets dorpsbewoners in de zomer altijd onder bomen op een pleintje zitten.

Villa Nova Real Estate

Dat Willem Bruins eigenaar en oprichter van Villa Nova Real Estate ons deze tips kan geven, komt doordat hij zelf al ruim 17 jaar in Spanje woont en werkt. Villa Nova is een vakkundige Nederlandstalige makelaar aan de Costa del Sol die het belang van de klant voorop stelt en verder gaat waar veel andere vastgoedbedrijven stoppen. Samen met zijn collega’s stond Bruins al vele klanten, kopers en verkopers afkomstig uit Nederland, België en andere Europese landen met veel plezier bij, zowel in het aankoop- als verkoopproces.

Dit vind je misschien ook leuk