Spanje is een drugsparadijs volgens Frankfurter Allgemeine

door admin
Spanje is een drugsparadijs volgens Frankfurter Allgemeine

De reportage “Spanje, een drugsparadijs. In de domeinen van de narcos”, is gepubliceerd op 18 november en vorige week opgepikt door diverse Spaanse media waaronder ElNacional.cat en RadioCable.com. Rossler omschrijft de aanwezigheid en activiteit van drugsbendes op het Iberisch schiereiland.

Hij wijst erop dat de situatie een punt heeft bereikt waarop “Europa via Spanje wordt voorzien van hasj en cocaïne.” Volgens hem zijn de bendes “gedurfder” geworden. Om dat te staven beschrijft hij verschillende opvallende methoden van drugsdistributie die in verschillende delen van Spanje zijn ontdekt, vooral in toeristische zones.

Vliegschool in Cádiz als centrum voor drugstransport

Rossler meldt dat agenten van de Guardia Civil enkele weken geleden een vliegschool in Cádiz hebben gesloten. Dit op verdenking dat de door hen opgeleide piloten zich bezighielden met het smokkelen van grote hoeveelheden hasj van Marokko naar Spanje met behulp van kleine vliegtuigen en helikopters. De piloten zouden tot 50.000 euro per vlucht van Noord-Afrika naar het vasteland van Spanje hebben ontvangen. In dit verband zijn zeven vliegtuigen in beslag genomen en meer dan veertig mensen gearresteerd.

Rossler schrijft dat er verschillende geheime landingsbanen zijn gevonden in Spanje, ‘bijna zoals in de Colombiaanse jungle’. Blijkbaar hadden sommige piloten ervaring in Latijns-Amerika en kwamen ze uit Mexico, zo concludeert de correspondent. 

Spanje als grote toegangspoort voor drugs

Met zijn reportage benadrukt Rossler dat Spanje een grote toegangspoort voor drugs is geworden die “Europa voorziet van hasj en cocaïne”. Hij wijst er bovendien op dat drugsdealers en -distributeurs steeds gedurfder worden en ook de neiging hebben zich daar te vestigen ‘waar Duitsers graag op vakantie gaan’ met een verwijzing naar de Costa del Sol. Dezelfde kust die in 2019 door de Nederlandse journalist Arthur van Amerongen ‘Costa del Coke’ werd genoemd in zijn gelijknamige boek. De ondertitel ‘Een zinderende roadtrip langs de Zuid-Spaanse kust in het spoor van de cokemaffia’, is veelzeggend.

Transportmethoden van hoog niveau

Volgens de Frankfurter zijn de transportmethoden niet alleen van een hoog niveau, maar ook technologisch geavanceerd. In dit verband noemt Rossler namelijk de ontdekking van de enorme drone door de politie in Málaga: met een spanwijdte van vier en een halve meter kon dit apparaat tot 150 kilo drugs vervoeren, opstijgen als een helikopter en zeven uur vliegen van Marokko tot Spanje.

Zelfs onder de ogen van toeristen

Volgens de Balans van de drugshandel van de Spanse inlichtingendienst tegen terrorisme en georganiseerde misdaad (Citco) voor 2020 is de marihuanateelt in Spanje spectaculair toegenomen. Bovendien vertoont het een verschuiving in de invoer van cocaïne, van het zuiden naar het noorden, en wordt Galicië opnieuw het belangrijkste toegangspunt, voor drugs voornamelijk afkomstig uit Brazilië en Colombia. In november 2019 bevond het eerste half zinkbare schip in Europa zich aan de Galicische kust, toen deze 3.00 kilo cocaïne vervoerde. Het rapport wijst er ook op dat er een opleving is van hasjverkeer vanuit Marokko. Dit ondanks het speciale Campo de Gibraltar-plan dat het ministerie van BuZa in 2018 landceerde tegen de constante aankomst van speedboten voor balen drugs. Die boten lanceerden hun illegale handelswaar voor de ogen van verbaasde strandgangers.

Boot drugssmokkelaars loopt vast op Spaans strand vol badgasten 

Frankfurter Allgemeine Zeitung of FAZ is opgericht in 1949 en een referentie voor de zakenwereld en intellectuele kringen. De onafhankelijke FAZIT-STiftung Foundation is voor 93% eigenaar en is niet gelieerd aan een organisatie of politieke partij. De redactionele lijn is liberaal-conservatief. Het is de op één na grootste van de Duitse kranten en heeft een van de grootste netwerken van perscorresponedenten ter wereld. Zodoende blijft de krant grotendels onafhankelijk van persbureaus. In november 2012 veroorzaakte FAZ sterke controverses in Spanje, vanwege zijn standpunt tegen de Spaanse immigratie naar Duitsland tijdens de crisis.

Dit vind je misschien ook leuk