Spanje handhaaft mondkapjesplicht in buitenlucht

door admin
Spanje handhaaft mondkapjesplicht in buitenlucht

Het Congres van Afgevaardigden heeft met een gewone meerderheid groen licht gegeven voor het koninklijk besluit dat het gebruik van maskers in de buitenlucht verplicht stelt. In dezelfde tekst introduceert de regering ook de actualisering volgens de CPI van niet-bijdragende pensioenen, een tekst waarin de Uitvoerende macht ook de actualisering volgens de CPI van niet-bijdragende, minimale pensioenen en weduwschapuitkering introduceert, minimum en weduwschap.

Het decreet werd door een groot deel van de politieke partijen in het parlement bekritiseerd omdat het wetenschappelijk ongegrond zou zijn. Tevens was er kritiek door de introductie van de verhoging van de pensioenen of het aannemen van gezondheidspersoneel. Die maatregelen worden volgens de krant ABC als chantage beschouwd.

“Twee belangrijke kwesties”

In de wandelgangen van het Congres bagatelliseerden PSOE-bronnen de kritiek op het vermengen van deze twee kwesties. “Het is niet iets dat te kwader trouw is gedaan”, rechtvaardigden de socialisten; Het zijn twee “belangrijke” kwesties.

Tijdens het debat benadrukte minister Darias van Volksgezondheid ook “het belang” om het in de tekst op te nemen. Maar zelfs de coalitiepartner Unidas Podemos gaf toe dat ze “een beter decreet” hadden gewild, ondanks dat ze de maatregelen van de uitvoerende macht waartoe ze behoren steunden.

De regering had moeite met het decreet erdoor te krijgen. Uiteindelijk stemden 155 afgevaardigden voor, 149 tegen en waren er 26 onthoudingen. Sommige leden van ERC, Más País-Equo en EH Bildu onthielden zich van stemming.

“Onbegrijpelijk”

De Baskische woordvoerster van de onafhankelijkheids partij Euskal Herria Bildu, Mertxe Aizpurua, vindt de opname van de herwaardering van de pensioenen in het decreet “onbegrijpelijk” en gaf aan moe te zijn van wat zij “manoeuvres” van de regering noemt.

Inés Sabanés, afgevaardigde van Más País-Equo, bekritiseerde hetzelfde: “Het kan niet worden gebruikt om een ​​onderwerp in te leiden dat niets met het decreet te maken heeft.”

“Een absurd iets”

De CUP is geen bondgenoot van de regering, maar onthield zich ook van stemming. “Het gedoe over maskers in de buitenlucht is een absurd iets dat moet stoppen, maar het is vanwege de pensioenen dat we ons van stemming gaan onthouden”, legde de separatistische afgevaardigde Mireia Vehí uit.

Van haar kant steunde de PNV, een bondgenoot van de PSOE, het decreet samen met andere regionale minderheidspartijen. 

Onder meer PP, Vox en C’s stemden tegen het mondkapjesdecreet. Ana Pastor (PP): “Er is nog nooit een medisch rapport geweest dat dit ondersteunt, het is beschamend.”

“Nutteloze maatregel”

Iván Espinosa de los Monteros (Vox) bevestigde zijn stem tegen een “nutteloze maatregel”. “Het is niet nodig om buitenshuis mondneusmaskers te dragen”, herhaalde Edmundo Bal (C’s).

De drie belangrijkste rechtse partijen hadden ook kritiek op het feit dat ze de stemming voor wilden forceren door pensioenen in te voeren.

Dit vind je misschien ook leuk