Geen mondkapje meer op straat in Spanje vanaf eind volgende week

door admin
Geen mondkapje meer op straat in Spanje vanaf eind volgende week

Het betreffende Koninklijk Besluit wordt aanstaande dinsdag 8 februari goedgekeurd door de ministerraad. Volgens bronnen bij het ministerie treedt het dan in werking zodra de autoriteiten de tekst in de staatscourant BOE hebben gepubliceerd. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid woensdag 9 februari gedaan, zodat de mondkapjesplicht op straat per donderdag 10 februari vervalt. 

“strikt tijdelijke maatregel”

Afgelopen dinsdag bekrachtigde het parlement juist nog het decreet waarmee de mondkapjesplicht met een week uitgebreid zou worden. Het hoofd van de Gezondheidsraad gaf in dit verband deze week in het Congres al aan dat de verplichting om buitenshuis een masker te dragen een “strikt tijdelijke” maatregel was. Deze zou zelfs binnen enkele dagen al kunnen worden afgeschaft, zoals dus nu is gebeurd. 

Opnieuw ingevoerd vanwege omicron

De verplichting om buiten op straat een mondkapje te dragen geldt sinds 22 december. Toen besloot de regering deze maatregel opnieuw toe te passen in het licht van de snel oprukkende omicron-variant. Die liet het aantal besmetingen vanaf Kerst tot ver in januari explosief toenemen. 

Mondkapje buiten ‘geen effectieve maatregel’

Experts benadrukten die periode al dat het masker buitenshuis geen effectieve maatregel was om infecties te stoppen. De blootstelling aan het virus was – en is nog steeds – in situaties binnenshuis veel groter. Daarbij drongen veel autonome regeringen er bij de landelijke overheid op aan deze verplichting op te heffen. Dat gaat dus eindelijk volgende week gebeuren. 

Neerwaartse trend van epidemiologische evolutie

De regering neemt deze beslissing nu de epidemiologische evolutie een neerwaartse trend vertoont. De infecties nemen af en de geaccumuleerde incidentie daalt met de dag. De dagelijkse curve van gevallen daalt als drie weken op rij. Deze donderdag ging het om 2.420 gevallen per 100.000 inwoners. Bovendien daalt het aantal ziekenhuisopnames in verband met Covid, zowel op de afdelingen als op de IC’s, langzaam maar zeker.

Wel mondkapjesplicht op straat in drukke situaties

Met het nieuwe decreet is het masker buitenshuis alleen nog verplicht op drukke platsen waar de veilige afstand van anderhalve meter niet kan worden gehandhaafd tussen mensen die niet samenwonen. Met deze maatregel komt Spanje weer een stukje dichter bij de oude normaliteit.

Dit vind je misschien ook leuk