Spanje binnen Europa genereus met toekennen beschermde status

door admin
Spanje binnen Europa genereus met toekennen beschermde status

Sinds de Russische invasie in Oekraïne, die op 24 februari begon, hebben verschillende Europese landen hun deuren geopend voor de vele Oekraïense vluchtelingen die vluchten voor het geweld in hun land. Vele landen uit de EU hebben de laatste weken zowel humanitaire als militaire steun verleend aan Oekraïne.

Hulp die niet alleen in Oekraïne wordt gegeven, maar ook in eigen land. Zo hebben veel Europese landen al sinds dag één dagelijks duizenden vluchtelingen opgevangen uit Oekraïne. Op dagelijkse basis houdt het Ministerie van Binnenlandse Zaken bij hoeveel vluchtelingen er in Spanje aan zijn gekomen.

Ruim 56.000 Oekraïense vluchtelingen beschermde status in Spanje

Tot donderdag 14 april heeft Spanje aan 56.379 een beschermde status verleend wat betekent dat deze mensen per direct een werk- en verblijfsvergunning hebben gekregen. Dit schreef de Spaanse nieuwssite Cope.es op donderdag. Drie weken geleden lag dit aantal nog op 10.000.

Met dit aantal is Spanje het zesde land binnen de EU dat aan de meeste Oekraïense vluchtelingen een dergelijke status heeft toegewezen. Alleen Polen, Tsjechië, Duitsland, Slowakije en Bulgarije lopen in aantallen voor op Spanje. Wat meespeelt in het opvangen van vluchtelingen is de ligging van de landen ten opzichte van Oekraïne. De EU-landen die dichterbij Oekraïne liggen, vangen het overgrote deel van de inmiddels 4,32 miljoen Oekraïense vluchtelingen op.

In Spanje worden de meeste Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Madrid, Catalonië, Valencia en Andalusië. Inmiddels zijn er ruim 110.000 vluchtelingen uit Oekraïne aangekomen in heel Spanje waarvan er 56.379 een beschermde status hebben gekregen.

Hoe vragen vluchtelingen een beschermde status aan in Spanje?

Een beschermde status betekent een verblijfsvergunning en voor meerderjarigen een werkvergunning. Tijdelijke bescherming kan worden aangevraagd in de opvangcentra voor vluchtelingen die zijn opgezet door het Ministerie van Migratie in Madrid, Alicante, Barcelona en Malaga. Ook kunnen vluchtelingen deze status aanvragen in een van de 54 nationale politiebureaus die voor deze procedure zijn aangesteld in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk