Toeristenbelasting in Valencia en ongereguleerde vakantiewoningen

door admin
Toeristenbelasting in Valencia en ongereguleerde vakantiewoningen

Daar brengt ongeveer 40% van de buitenlanders die in Spanje aankomen de nacht door in niet-gereguleerde appartementen of woningen. Dit blijkt uit vergelijkende gegevens van het onderzoek naar toeristenbewegingen aan de grenzen (Frontur) en overnachtingen van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE). 

Branche-organisaties in Benidorm, zoals Hosbec zeggen dat dit percentage in het geval van nationale toeristen nog hoger ligt. Volgens Hosbec zien veel Spanjaarden een illegale accommodatie “als de eerste optie” bij het plannen van hun vakantie. 

Campagnes tegen het probleem van ongereguleerde huisvesting

Om een einde te maken aan dit probleem van ongereguleerde huisvesting heeft de Valenciaanse overheid verschillende campagnes gelanceerd. Hieronder een verhoging van de boetes tot 600.000 euro in geval van zeer ernstige overtredingen. Om de controle op te voeren werd het aantal inspecteurs met vijf uitgebreid in de provincie.

Ruim 5.000 nieuwe vakantiewoningen geregistreerd vorig jaar 

In de praktijk blijken die maatregelen lang niet voldoende te zijn in verhouding met de hoeveelheid vakantie-accommodaties in de regio. In 2021 werden in totaal 5.276 nieuwe toeristenwoningen geregistreerd in de Valenciaanse Gemeenschap, de meeste (3.608, 68%) in de provincie Alicante. 910 werden geregistreerd in Valencia (17%) en 758 Castellón (15%).

Geen toeristentaks in geregistreerde accommodatie

Alle toeristen die in dit type gereguleerde accommodatie overnachten, hoeven geen Valenciaanse toeristenbelasting te betalen in het voorstel van de regionale regeringspartijen PSOE, Compromís en Unidas Podemos. Op basis van de tekst van de verordening die nu klaar ligt, hoeven allen gebruikers van hotels, appartementen, campings, landelijke huizen en cruiseschepen de belasting te betalen.

De paradox is nu dat op sommige bestemmingen de meeste toeristen niets hoeven te betalen. Daarbij: ook degenen die in de Valenciaanse Gemeenschap zijn geregistreerd en in deze regio overnachten, moeten de toeristenbelasting betalen.

Ondernemers maken bezwaar

Ondernemers in het toerisme hebben vanwege juridische mazen in de regels rond ongereguleerde huisvesting bezwaar gemaakt tegen het ontwerp van de nieuwe toeristentax. Toch lijkt alles erop te wijzen dat deze zonder consensus zal worden goedgekeurd. Werkgevers, consumentenorganisaties en zelfs de regionale secretaris van Toerisme, Francesc Colomer, hebben zich tegen de belasting uitgesproken. Toch weerhield dit de drie eerdergenoemde partijen er niet van hun plannen door te zetten.

De verkeerden geraakt

Nuria Montes, de algemeen secretaris van Hosbec, bekritiseert dat met het voorstel “precies de activiteiten worden belast die werkgelegenheid genereren en die toch al belasting betalen”. Niet-gereguleerde personen en accommodaties doen dat niet. “Het belastingtarief bevordert op basis van het voorstel zoals dat er nu ligt illegale huisvesting, terwijl de overheden juist zich zouden moeten inspannen om dit uit te roeien.” 

Verminderd concurrentievermogen

Volgens zakelijke bronnen vermindert dit alles “het concurrentievermogen van de bestemming op een belangrijk moment van stijgende prijzen als gevolg van inflatie en de stijging van de leverings- en energiekosten”, en “na de coronapandemie die het toerisme voor bijna twee jaar lang grotendeels heeft stilgelegd.”

Alleen Valencia voorstander belasting

Nog niet bekend is op dit moment wie de toeristenbelasting precies zal moeten toepassen en in welke mate. Tot nu toe zou het gaan om een belasting geheven door de autonome regio. Daarom is het aan elke gemeente om het te activeren. Van alle toeristische gemeenten in de regio heeft alleen Valencia, geregeerd door Compromís, zich een voorstander getoond voor implementatie ervan. 

Hoe hoog wordt de toeristentax?

De krant El Español schrijft dat het bedrag tussen 0,5 en 2 euro zal liggen. De reikwijdte zal in principe vrijwillig en gemeentelijk zijn. Niet bekend is waarvoor het geld dat met de belasting wordt geïnd, zal worden gebruikt. Tot nu toe is het idee dat gemeenten kunnen kiezen waar ze in willen investeren, inclusief toeristische promotie.

Dit vind je misschien ook leuk