Vrees over tekort aan huurauto’s aan de Costa del Sol

door admin
Vrees over tekort aan huurauto's aan de Costa del Sol

Door de coronapandemie zagen autoverhuurbedrijven zich genoodzaakt een deel van hun vloot te verkopen. Nu ze nieuwe auto’s nodig hebben, zijn er te weinig beschikbaar. En dat net nu het hoogseizoen is begonnen. De voorzitter van de vereniging van autoverhuurbedrijven Aescva, Ana María García, waarschuwt in de krant SUR dat de huidige vloot slechts de helft is van die van voor de pandemie. Dat plaatst de verhuurbedrijven in een moeilijke situatie. Nu ze wel weer nieuwe auto’s willen aanschaffen is er een tekort vanwege het tekort aan microchips. 

Dat zal tot gevolg hebben dat het voor sommige toeristen die naar de Costa del Sol komen moeilijk, zoniet onmogelijk wordt om nog een auto te kunnen huren. In elk geval zullen ze de schaarste in het aanbod gaan merken in de prijs. Dat kan een flinke economische klap betekenen voor de kust, want van alle auto’s die in Andalusië worden verhuurd, is 80 procent in de provincie Málaga. 

García legt uit dat verhuurbedrijven een deel van hun autovloot hebben moeten verkopen om hun bedrijven overeind te houden. Nu merken ze dat dealers slechts een beperkt aantal auto’s kunnen leveren en bovendien de voorkeur geven aan hun auto’s te verkopen aan particulieren. 

De verwachting is dat het aantal toeristen dit seizoen dat van het recordjaar 2019 dicht zal naderen, maar de bedrijven hebben slechts de helft van het aantal auto’s als destijds. De boekingen stromen al binnen. García merkt op dat de overheden niet echt geïnteresseerd lijken te zijn in dit probleem. Toch moet een oplossing gevonden worden zodat de toeristen zich kunnen verplaatsen. “Niemand heeft enige interesse getoond in dit onderwerp”, zegt García.

Als er niet meer auto’s bij komen, kan het tarief om ze te huren twee keer zo hoog worden, concludeert García. 

Ook elders in Spanje prijsstijgingen en schaarste in aanbod

Het probleem is niet exclusief voor de Costa del Sol. Diario de Mallorca wijdt eveneens een artikel aan de duurdere tarieven voor autohuur. Aangezien de omstandighede aan veel kusten hetzelfde zijn geweest, zullen ook de toeristen aan de Costa Blanca niet ontkomen aan prijsverhogingen en schaarste om nieuwe auto’s aan hun vloten toe te voegen. 

Dit vind je misschien ook leuk