Update: Spaanse regering wil bier en wijn bannen uit dagmenu’s

door admin
Update: Spaanse regering wil bier en wijn bannen uit dagmenu's

Na onder meer veel protest en kritiek op die aanbeveling vanuit de horecasector is die aanbeveling uiteindelijk geschrapt. Het was een van de opvallendste voorstellen in een ambitieus plan van de regering om via sociaal beleid, sociaal bewustzijn en verbeteringen van de gezondheidszorg de gezondheid van de Spanjaarden te verbeteren. Het plan is woensdag goedgekeurd door de Interterritoriale Raad van het Nationale Gezondheidssysteem (CISNS). 

Promotie van mediterraan dieet

Het team van minister Darías van Volksgezondheid leidt deze strategie waarin het mediterrane dieet gepromoot gaat worden als model voor gezond eten voor het hart en “zonder gebruik van alcohol”. In dat kader was het advies opgesteld om geen wijn of bier, maar wel gratis kraanwater in het dagmenu van restaurants op te nemen. Hier komen de makers van het plan nu op terug.

Naast dat restaurants “standaard en gratis kraanwater aanbieden in de menu’s” is eveneens een van de belangrijke maatregelen die het ministerie promoot: het installeren van waterbronnen in alle soorten openbare, educatieve, gezondheids- of sportinstellingen. 

Bekijk ook: Hoe het mediterrane dieet ook goed kan zijn voor je seksleven

Inzet belastingen voor gezonder eten

Andere maatregelen richten zich juist op de prijs en marketing van ongezonde producten en omvatten bijvoorbeeld het uitsluiten van bewerkte producten en alcohol uit automaten, “bepleiten van belasting- en prijsbeleid ter bevordering van gezond eten” of het verbeteren van de voedselvoorziening van scholen, ziekenhuizen of sportcentra.

Toegang tot gezonde producten moet beter

De strategie sluit aan bij een boodschap die minister Garzón van Consumptie een paar maanden geleden lanceerde waarin hij sociale klasse in verband bracht met de consumptie van ultraberwerkte voedingsmiddelen. Daarom is het dringende verzoek aan de gezondheidsraad om mechanismen te bevorderen die “de toegang tot gezonde producten vergemakkelijken voor mensen in een ongunstige economische positie”.

Het ministerie van Volksgezondheid wil met de maatregelen het aantal mensen met hart- en vaatziekten – met bijna 120.000 doden in 2020 de belangrijkste doodsoorzaak in Spanje – verminderen. In dit verband legt het ministerie een duidelijke relatie tussen het risico op hart- en vaatziekten en twee risicofactoren: roken en vrouw zijn. Op basis daarvan zijn twee actielijnen vastgesteld. Met betrekking tot tatbak is het ministerie van plan om de prevalentie van roken in Spanje voor 2040 terug tet brengen tot onder 10%.

Verdere ontwikkeling tabakswet

Daarnaast is het een voornemen de tabakswet die momenteel in behandeling is verder te ontwikkelen. Het voorstel is nu om roken op terrassen en in auto’s te verbieden, maar in het nieuwe voorstel gaat het ministerie nog een stap verder. 

Bekijk ook: Spaanse horeca woest over rookverbod op terrassen

Rookvrije huizen

In het strategische plan roept de overheid ook op tot “uitbreiding van rookvrije ruimtes en bevordering van rookvrije woningen”. Daartoe moeten actie ondernomen worden waardoor mensen niet meer in woningen roken.

Specifieke aanpak voor hartaandoeningen bij vrouwen

Hart- en vaatziekten komen volgens verschillende onderzoeken vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en daarom wil het ministerie een specifieke aanpak voor het vrouwelijke geslacht te lanceren.

Hierbij denkt men aan bijvoorbeeld het ontwikkelen van protocollen voor het optimaliseren van specifieke hartziektebehandelingen bij vrouwen; het maken van protocollen met een genderperspectief of het nader onderzoeken van de oorzaken die tot deze situatie leiden.

Cardiovasculaire zorg moet beter

Verder moet het gezondheidsstelsel zijn best doen om de cardiovasculaire zorg te verbeteren, zowel in de eerste lijn als in de ziekenhuizen. Men wil in dit opzicht meer hartrevalidatieprogramma’s opzetten, prioriteit geven aan de werking van zorgnetwerken voor hartinfarcten of de detectie en diagnose van hartfalen verbeteren. 

Dit vind je misschien ook leuk