Bosbranden in het groene noordwesten van Spanje blijven actief

door admin
Bosbranden in het groene noordwesten van Spanje blijven actief

Bij Santa Cruz del Valle in Ávila heeft het vuur al ruim 700 hectaren verwoest volgens de laatste bijgewerkte gegevens van zaterdag van de Xunta de Galicia. De hulpdiensten zijn er wel in geslaagd om andere uitbraken in Esteras de Medinaceli, in Soria en in Jódar in Jaén te stabiliseren nadat vlammen hier 650 hectaren verslonden. Helaas blijft het vuur actief om zich heen grijpen en zich verspreiden in Boiro en in Santa Cruz del Valle. 

De Galicische regering handhaaft alarmsituatie 2 vanwege de nabijheid van het vuur tot de bebouwde kom van Piñeiro. Hier vechten drie technici, 45 agenten, 87 brigades, 40 gemotoriseerde pompen, 12 vliegtuigen, 9 helikopters en leden van de militaire noodeenheid om het vuur te blussen.

700 mensen geëvacueerd

De bosbrand heeft verschillende gemeenten in A Coruña genoodzaakt om maatregelen te nemen. In Oleiros moest een camping worden ontruimd. Het gevolg was dat 700 mensen een ander heenkomen dienden te vinden.

Galicia probeert ook een einde te maken aan de brand in Xustáns, in Ponte Caldelas. Hier gingen al 300 hectaren verloren. De Xunta de Galicia handhaaft ook alarmniveau 2 omdat de brand huizen dicht nadert. 

Het goede nieuws in deze autonome gemeenschap was dat de bosbrandenbestrijdingsdienst kon vertellen dat de brand in Verín, Ourense, is geblust. Deze heeft zo’n 600 hectare verwoest.

Bosbrand in het zuiden van Ávila

De brand in de gemeente Santa Cruz del Valle in Ávila woedt voort. Met name de rechterflank is het meest actief. Hier concentreren zich dan ook de werkzaamheden van de 26 luchtmiddelen bijgestaan door zes technici, tien milieuagenten, elf brandweerwagens, twee bulldozers, acht grondeenheden en acht andere helikopters, naast de Militaire nooddienst UME en de geavanceerde commandopost.

“Een of andere idioot heeft het aangezet”

Volgens de technisch directeur is de brand van Santa Cruz del Valle (Ávila), aangestoken. “Mijn persoonlijke mening, van wat ik heb gezien, is dat een of andere idioot het heeft aangestoken, maar ik kan het niet honderd procent zeggen. Maar waar komt het vandaan en hoe komt het, er zijn nog veel vragen”, legde hij uit aan de media.

Hij erkende dat het vuur zich relatief langzaam ontwikkelt vanwege de lage intensiteit van de wind.

Dit vind je misschien ook leuk