Zo verloopt de wederopbouw van La Palma een jaar na de vulkaanuitbarsting

door admin
Zo verloopt de wederopbouw van La Palma een jaar na de vulkaanuitbarsting

Om deze reden kondigde minister Félix Bolaños van de Spaanse regering afgelopen maandag een speciale maatregel aan voor de inwoners van de gemeentes Puerto Naos (980 inwoners) en La Bombilla (750 inwoners). Voor hen wordt een apart budget beschikbaar gesteld, voornamelijk bestaande uit huursubsidies, aangezien zij nog altijd in hotels of bij familie moeten verblijven. Hun huizen zijn nog intact na de uitbarsting maar giftige gassen zorgen ervoor dat ze niet terug kunnen naar hun eigen woning.

Steun van Spaanse en regionale regering

Dit jaar maakte de Spaanse regering 426 miljoen euro vrij voor de wederopbouw van het eiland. Samen met de bijdragen van de regionale regering komt het totaal op bijna 600 miljoen euro uit. De president van de Canarische regering vertelde op maandag dat dit wordt gebruikt voor de bouw van nieuwe woningen. Deze bouw gaat voorspoedig omdat er veel gebruikgemaakt wordt van prefab woningen.

Bovenop deze bedragen liet de Spaanse regering maandag weten nog eens 6,5 miljoen euro extra vrij te maken voor het aankopen van nieuwe meubels en huisraad, waarvan 609 gezinnen gaan profiteren. De Spaanse regering zal, samen met de commissie voor de wederopbouw van La Palma geld blijven vrijmaken om het leven weer op te bouwen van de mensen die hun huizen, baan of plantages zijn kwijtgeraakt door de vulkaanuitbarsting.

September 2021 versus nu

Op 19 september 2021 begon een periode van 86 dagen waarin de Cumbre Vieja-vulkaan meerdere keren tot uitbarsting kwam. De vulkaan verwoestte in totaal 4.000 gebouwen, waaronder bijna 1.000 woningen, 70 kilometer aan wegen en 350 hectare aan bananenplantages.

Hoewel het lijkt alsof de hulp langzaam op gang komt, vertelt de regiopresident van La Palma dat er inmiddels 21.600 inwoners op een of andere manier overheidssteun heeft ontvangen. Een jaar na de uitbarsting is de werkloosheid ook gedaald, momenteel zijn er 2.100 werklozen minder dan in september 2021.

Dit vind je misschien ook leuk