Seksueel misbruik in Spanje blijft maar toenemen

door admin
Seksueel misbruik in Spanje blijft maar toenemen

Deze conclusies trekt het Ministerie van Binnenlandse Zaken uit hun rapport over seksuele overtredingen in Spanje. In 2021 steeg het percentage slachtoffers van seksuele misdrijven met 33 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het Ministerie laat ook weten dat in 2021 het aantal seksuele misdrijven dat is gepleegd door twee of meer daders is toegenomen.

Profiel van slachtoffers en daders van seksueel misbruik

Bijna de helft (48,8 procent) van de 16.986 slachtoffers die aangifte heeft gedaan was minderjarig. In negen van de tien gevallen van seksuele overtredingen of het beperken van de (seksuele) vrijheid van een persoon was het slachtoffer een vrouw. Het meest overheersende profiel van de dader is een Spaanse man tussen de 41 en 64 jaar oud.

Politie in Spanje lost meer zaken van seksueel misbruik op

De staatssecretaris van veiligheid ziet in de afgelopen jaren een stijgende trend van het aantal seksuele misdrijven in Spanje. Hoewel het aantal misdrijven op dit vlak elk jaar blijft toenemen, blijkt uit cijfers dat de politie wel steeds doeltreffender wordt in het onderzoeken van dit soort zaken. In 2021 is 81 procent van alle 17.016 onderzochte zaken afgerond en is de dader geïdentificeerd.

De politie in Spanje heeft op dit vlak meer kennis opgedaan en onderling met elkaar gedeeld. Eenheden van de Guardia Civil, Mossos d’Escuadra, de Policía Nacional en andere regionale diensten werken samen en delen hun kennis om dit probleem gezamenlijk aan te pakken.

Welke overtredingen van seksueel misbruik komen het meest voor?

Uit gezamenlijke cijfers van diverse politie-eenheden wordt duidelijk dat er verschillende overtredingen binnen deze categorie vallen die het meest voorkomen. De overtredingen die het vaakst voorkomen zijn misbruik (met en zonder penetratie), seksuele agressie, kinderpornografie en exhibitionisme. In de overgrote meerderheid van de gevallen (76 procent) gaat het om seksueel misbruik en aanranding.

Dit vind je misschien ook leuk