
Opgeroepen door buurtverenigingen en gesteund door de oppositiepartijen van de regering van Isabel Díaz Ayuso, stroomden tienduizenden mensen vanaf vier verschillende punten in de stad naar Plaza de Cibeles. Het is de eerste grote demonstratie tegen Díaz-Ayuso als president van de regio Madrid. Weinig problemen in Spanje brengen zoveel mensen op de been in een gemeenschappelijk protest. De teloorgang van de gezondheidszorg is een van de uitzonderingen.
Witte vloedgolf
In Spanje spreekt men van een 'witte vloedgolf'. Mensen staan op tegen de vergaande privatisering in de zorg die de regering Ayuso doorvoert en vrezen dat het "openbare, universele karakter" ervan verdwijnt. Ook heerst grote verontwaardiging tegen het plan gepresenteerd door de Gemeenschap van Madrid voor de reorganisatie van alarmcentrales buiten het ziekenhuis, dat de regering handhaaft ondanks de staking voor onbepaalde eis van de door het plan gedupeerde artsen.
Volgens regeringsbronnen waren er 200.000 aanwezigen. Vanuit de organisatie schat men het aantal deelnemers op zeker 670.000 mensen. Demonstranten staken tijdens de mars handen in de lucht en wapperden met witte zakdoeken. Het doet denken aan de witte vloedgolf (la marea blanca) die Madrid tien jaar geleden al overspoelde uit protest tegen de privatisering in de zorg door de toenmalige regering onder Ignacio Gonzalez. De huidige regering heeft volgens de krant El País tot enkele uren na de demonstratie nog niet gereageerd.
Niet alle deelnemers aan de demonstratie zijn werkzaam in de zorg. Ook mensen die boos zijn over de bezuinigingen in het onderwijs, een ander onderwerp dat bij velen hoog op de agenda staat, lopen mee. "Wij zijn de rijkste gemeenschap in het land met de laagste investeringen in de zorg en onderwijs".
Een belangrijke aanleiding voor het protest van zondag is het plan om spoedeisende hulpdiensten buiten het ziekenhuis te heropenen. Het was de enige dienst in zijn soort in heel Spanje die tot twee jaar na de pandemie gesloten bleef. Spoeddiensten draaiden zonder artsen en tientallen artsen besloten daarop hun werk neer te leggen of zelfs hun baan op te zeggen omdat ze op deze manier niet meer wilden werken. Hier komt nog bij de slijtage die de covid-gezondheidscrisis heeft veroorzaakt in de zorg en die zorgt voor lange wachtlijsten.
Leuzen klonken zoals "volksgezondheid" en "Ayuso moet ontslag nemen", "Patiënten zijn geen klanten", "Madrid staat op, gezondheid blijft bestaan", onder andere. “We worden niet gemanipuleerd, dit is geen boycot zoals de president insinueert. Dit is een zeer hoog 'genoeg' voor een bestuur dat de volksgezondheid in Madrid de dood injaagt", zegt Mercedes, 72, een "compromisloze" verdediger van de volksgezondheid, "voor iedereen en voor alles".
Van diensten zonder artsen tot videoconsults
Het nieuwe plan voor de spoedeisende diensten werd door de regionale regeirng aagekondigd. Direct moesten ze open en een week later ontvingen de zorgprofessionals e-mails met daarin hun nieuwe uren, hun nieuwe nachtelijke werklocatie - soms op grote afstand van hun huidige werklocatie. Vervolgens wijzigde Ayuso het plan tot drie keer toe in drie weken tijd. De laatste wijziging was om de punten alleen te laten draaien met verpleegkundigen. De dienstdoende artsen zouden slechts videoconsults houden.
Haperend telefoonnetwerk en OV
Naast dat het telefoonnetwerk in Madrid een paar uur lang haperde waren er nog meer tekenen dat het protest deze zondag massaal bijgewoond zou worden. Een uur voor het begin van de manifestatie waren de bussen en het metronetwerk in de hoofdstad praktisch ingestort. Vanaf de roltrappen van de metrostations werd al geroepen: "volksgezondheid!" en "Als je gaat stemmen, moet je opgemerkt worden!" en “Minder vlaggen, meer verpleegsters!”
De belangrijkste vakbonden en alle oppositiepartijen woonden de demonstratie bij. De regionale leiders van Más Madrid, Mónica García; die van de PSOE, Juan Lobato, en die van Podemos, Alejandra Jacinto gaven acte de presence. Er waren ook ministers zoals Ione Belarra, Yolanda Díaz en Irene Montero. Daarnaast zijn vertegenwoordigers van de wereld van kunst en cultuur zoals Pedro Almodóvar, Ana Belén, Ismael Serrano of Daniel Guzmán gezien.
"Ze gaan gewoon door met privatiseren"
In de menigte waren ook mensen die de vorige 'witte vloedgolf' hebben bijgewoond. Te herkennen aan hetzelfde shirt als ze tien jaar geleden droegen. "Tien jaar geleden dachten we dat we veel hadden bereikt, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ze gaan gewoon door met privatiseren", legt een arts uit het Gregorio Marañon-ziekenhuis uit. Een gepensioneerd verpleegassistent zegt in El País: “Voordat ik het van binnenuit meemaakte door mijn werk en nu, als gebruiker, voel ik me verontwaardigd. Ze nemen alles van ons af."