Stiefzoon burgemeester Marbella hielp strandbar met bunker onder zand

door admin
Stiefzoon burgemeester Marbella hielp strandbar met bunker onder zand

Over hem komt steeds meer belastende informatie naar buiten. Met name over hoe hij zijn familiebanden met het stadhuis inzet om zaken te doen. Naar nu blijkt ook met schimmige zaken rond de chiringuito van een Russische zakenpartner en eigenaar van een strandbar (chiringuito) in de gemeente.

Hoewel het misschien ongelooflijk lijkt, zijn er in Marbella strandbars waaronder onzichtbare “authentieke bunkers” zijn gebouwd. Het zijn grote betonnen kelders, diep ingegraven in het zand, die worden gebruikt als ‘magazijn’. Het gebruik hiervan blijft volledig onopgemerkt omdat ze volledig aan het zicht zijn onttrokken. 

Een van die ‘chiringuitos’ had in 2019 problemen met het stadhuis van Marbella. Joakim Broberg is de stiefzoon van Ángeles ‘Tante’ Múñoz, de burgemeester van Marbella. Hij staat terecht wegens lidmaatschap van een “criminele organisatie” en bemiddelde met de gemeente om deze problemen voor de strandbar op te lossen.

Bekijk ook: Donkere schaduw van corruptie achtervolgt burgemeester van Marbella

Dat blijkt uit gesprekken die zijn onderschept door de Economische en Fiscale Misdaad Eenheid (UDEF) van de politie en onthuld door ElPlural.com. De strandbar waar het om gaat is in bezit van Oleg Gurkov. Deze Russische zakenman is gearresteerd wegens witwassen.

Wat gebeurt er onder de strandtenten in Marbella?

Volgens Salvador Campos, milieu-advocaat verbonden aan Ecologistas en Acción, gaat het om “echte bunkers”. Hierover is hij zeer kritisch omdat de betonnen kelders de zandbanken beschadigen. Terwijl normaal gesproken ‘chiringuitos’ tijdelijke constructies op de stranden vormen, heeft de bouw van deze ‘bunkers’ onder die tijdelijke gebouwen de strandbars omgezet in permanente constructies.

Beschadigen stranden en vergroten erosie

En ze zijn gebouwd in de strook die het Maritiem Publiek Domein (DPTM) wordt genoemd. Dat gebied geniet volgens El País speciale juridische bescherming vanwege de natuurwaarde. Deze infrastructuren beschadigen de stranden en vergroten hun erosie, volgens verklaringen van het overheidsorgaan Afbakening van de Kusten, die jarenlang ongunstig rapporteerde aan degenen die van plan zijn ze aan te leggen. Desondanks wordt dat volledig genegeerd door de Junta de Andalucía die bevoegd is voor het verlenen van deze vergunningen.

Bekijk ook: Moderne chiringuitos aan de Costa del Sol schadelijk voor strand

In Marbella verkreeg de gemeenteraad onder de PP-regering 25 van deze concessies voor strandbars tussen 2012 en 2013. De eerste was de huidige bar Diblú, beheerd door Chiringuito Marbella 2000 S.L. en gelieerd aan het bedrijf Olex & partners S.L.. Volgens de politie is dit “nauw verbonden” met Oleg Gurkov. Deze Russische zakenman richtte het bedrijf op en was in het verleden de enige partner en bestuurder. 

Het afgeluisterde telefoongesprek

Joakim Broberg (stiefzoon van de burgemeester) belt met iemand van de gemeente die hij vertelt dat hij samen met Oleg is. Hij vertelt over een ontbrekende handtekening op bepaalde papieren. De gesprekspartner antwoordt dat er een digitale handtekening van de gemeente op moet staan.

De stiefzoon van de burgemeester meldt vervolgens dat Oleg een probleem heeft met het terras van 70 meter van “Blue’s in Marbella”. Gesprekspartner antwoord dat Joakim de papieren moet sturen zodat hij ernaar kan kijken en hem er iets over zal laten weten. Joakim Broberg wil dat zijn gesprekspartner bevestigd dat hij die papieren nog niet eerder heeft gezien. Die antwoordt: “Daar wist ik niets van. Niemand heeft me iets verteld.” De stiefzoon belooft de papieren te zullen sturen. 

Controle over “heel verdomd Andalusië”

Zoals eerder is onthuld in El Plural, pochte de stiefzoon van de burgemeester van Marbella in andere door de politie onderschepte gesprekken over de politieke controle van heel Andalusië. Voorts betreurde hij het feit dat hij geen invloed had in heel Spanje omdat de “verdomden” [verwijzend naar de linkse regering van PSOE en Unidas Podemos] het land regeren. 

“We hebben de Junta de Andalucía, we hebben Marbella, we hebben Estepona, we hebben alles. De stad is van ons. Eigenlijk hebben we heel verdomd Andalusië (…) Maar nu regeren de Spaanse socialisten (…) Pedro Sánchez is de domste president die ooit het land heeft bestuurd”, aldus Broberg.

Ook beweerde de stiefzoon van de burgemeester van Marbella het stedenbouwkundig plan te hebben nog voordat het werd goedgekeurd: “Ze zijn van de PP. Dit is opgelost”, zei hij volgens informatie van Eldiario.es tegen zakenpartners.

In een ander relevant gesprek dat door de UDEF is onderschept over het corruptiecomplot in Marbella zegt Joakim Broberg het volgende: “Micka heeft nu de helikopterservice om producten te kunnen versturen.”

Invloedrijke familie

Joakim verwijst in een van de gesprekken onthuld door El Plural ook naar een van de zussen van zijn ’tante’ Angeles Muñoz. Dat is Estrella Muñoz, die al twintig jaar de functie van “assistent-manager” bekleedt met hoge verantwoordelijkheid in Puerto Banús, de haven die bekendstaat als de meest exclusieve van Spanje. 

De echtgenoot van een andere van haar zussen, Ana Muñoz, is de historische gangster Felice Cultrera, verbonden met de Siciliaanse maffia Cosa Nostra en gelinkt aan de eindeloze zwendelpraktijken van de voormalige burgemeester van Marbella, Jesús Gil.

Ook de echtgenoot van de burgemeester van Marbella en vader van Joakim, Lars Gunnar Sune Broberg wordt vervolgd voor drugshandel, lidmatschap van een criminele organisatie en witwassen van geld. 

Dit vind je misschien ook leuk