Ruim een kwart van de Spanjaarden slaat maaltijd over uit geldgebrek

door admin
Ruim een kwart van de Spanjaarden slaat maaltijd over uit geldgebrek

Dit blijkt uit de laatste editie van het ‘Kellogg’s Report on Food Poverty in Spain’, uitgevoerd tussen januari en februari 2023.

Het onderzoek geeft inzicht in de oorzaken van honger onder kinderen. Daarnaast is informatie verzameld om de negatieve effecten van voedselarmoede te kunnen verlichten via initiatieven zoals het schoolontbijtprogramma ‘Todos a Desayunar’ van Kellogg en de samenwerking met voedselbanken.

Het is een update van het onderzoek dat in 2016 is uitgevoerd in Spanje, Frankrijk, Italië, Duitsland, Zweden en België. Dit maakt het mogelijk om de veranderingen in de situatie in deze landen te observeren, rekening houdend met de impact van de economische crisis als gevolg van de pandemie en andere recente sociaaleconomische gebeurtenissen.

Spanje onderscheidt zich positief in Europa

Uit de gegevens blijkt dat Spanje zich positief onderscheidt van zijn Europese buren. In vergelijking met Frankrijk, Italië, Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland en ondanks het feit dat de situatie in Spanje sinds 2016 is verslechterd, het land is met de minste gezinnen met economische problemen om te kunnen eten. Het gaat om 17,7%, in het Verenigd Koninkrijk is dat 29,3% en in Frankrijk en Duitsland respectievelijk 25,5% en 21,3%.

Meest getroffen

61% van de Spanjaarden zegt dat de recente sociaaleconomische gebeurtenissen hun financiële situatie bemoeilijken en dat degenen die het meest getroffen zijn, gezinnen zijn met een inkomen van minder dan 15.000 euro, aangezien meer dan een derde (36%) hun uitgaven voor essentiële goederen en diensten heeft verminderd.

Bovendien zegt een derde van de Spanjaarden zich zorgen te maken over het geld dat ze hebben voor voedsel. In 2016 was dit nog 19%. Deze stijgende trend is ook te zien in andere buurlanden. In Duitsland is het zelfs van 8% in 2016 naar 36% nu gegaan, het hoogste cijfer van de geanalyseerde landen.

Gevolgen voor kinderen

Volgens leraren is het aantal kinderen dat met honger op school komt de laatste jaren toegenomen. In Spanje geloven twee op de drie leerkrachten (66%) dat ouders problemen hebben met het voedselbudget. Redenen hiervoor zijn onder meer de economische situatie, de stijgende voedselprijzen en de moeilijkheid om een vaste baan te vinden.

Bovendien heeft honger een invloed op de prestaties van kinderen, die vermoeidheid, concentratieproblemen, een laag humeur en zelfs storend gedrag in de klas ervaren, aldus de Spaanse leerkrachten.

Ontbijt steeds vaker overgeslagen

Ondanks het feit dat Spanjaarden belang hechten aan het ontbijt, is het aantal mensen dat niet elke ochtend ontbijt bijna verdubbeld in Spanje, van 4% in 2016 tot 7% in 2023. Hoewel de meesten van hen zeggen dat ze niet ontbijten omdat ze geen honger hebben of geen tijd hebben, zegt 5% dat ze niet ontbijten zodat andere gezinsleden kunnen ontbijten en zegt 3% dat ze het zich niet kunnen veroorloven.

Bij huishoudens met een inkomen van minder dan 15.000 euro bedraagt dit percentage respectievelijk 14% en 5%. “Deze gegevens ondersteunen de noodzaak en de voordelen van het aanbieden van ontbijt op school, zoals het Todos a Desayunar-programma sinds 2011 doet. Daarmee ontbijten al zo’n 10.000 kinderen tussen 4 en 12 jaar hebben op 24 scholen in 12 Spaanse steden. Er zijn meer dan een miljoen ontbijten geserveerd, waardoor de leefomstandigheden van kinderen op school, in het gezin en op sociaal en persoonlijk gebied zijn verbeterd”, meldde Kellogg over het programma.

Dit vind je misschien ook leuk