Kannibalen verslonden 12 Neanderthalers in Noord-Spanje

door admin
Kannibalen verslonden 12 Neanderthalers in Noord-Spanje

Het onderzoek werd onlangs gepresenteerd in de Royal Society in Londen. In 1994 werden de botten ontdekt diep in de grotten van El Sidron, waar ze al circa 51.000 jaar moeten hebben gelegen. Met behulp van moderne forensische technieken werden de botten geanalyseerd.

De gevonden groep Neanderthalers bestond uit 3 kinderen tussen 2 en 9 jaar, 3 tieners en 6 volwassenen, aldus Carles Lalueza Fox van het Instituut voor Evolutionaire Biologie in Barcelona. Het ziet ernaar uit dat ze zijn vermoord en opgegeten. De botten en schedels werden met gereedschap opengespleten om onder meer de tongen en hersens te verwijderen.

Extreme maatregelen

Aangezien de gebruikte gereedschappen afkomstig waren van een plek op slechts een paar kilometer van de slachtplek vandaan, rijst het vermoeden dat het ging om een clash tussen ‘buren’. Het is bekend dat Neanderthalers opereerden in kleine groepjes bestaande uit een stuk of 10 familieleden. In extreme omstandigheden, zoals winter en kou en gebrek aan voedsel gingen ze over tot extreme maatregelen, zoals kannibalisme.

Volgens het onderzoekscentrum is er geen bewijs gevonden van vuur ter plaatse. Hieruit wordt geconcludeerd dat de gedode Neanderthalers rauw werden opgegeten.

Dit vind je misschien ook leuk