Rajoy presenteert anti-corruptiemaatregels aan parlement

door admin
Rajoy presenteert anti-corruptiemaatregels aan parlement

De regering keurde de maatregels een jaar geleden al goed in een wetsontwerp. Ondanks het feit dat de conservatieven een absolute meerderheid hebben in het parlement, lieten zij dit wetsontwerp een jaar lang op de plank liggen. Na enkele aanpassingen van de premier worden de plannen nu opnieuw opgepakt. Wat gaat er veranderen?

Financiering van de politieke partijen

Particulieren mogen maximaal 50.000 euro per jaar aan een politieke partij schenken. Dit bedrag was voorheen 100.000 euro. Ook moeten schenkingen van 25.000 euro of meer vermeld worden op de website van de partij, inclusief de naam van de schenker. Voor bedrijven geldt een donatieverbod.

Banken mogen de politieke partijen geen schulden meer kwijtschelden. Dit was tot nu toe wel toegestaan tot een maximaal bedrag van 100.000 euro. De penningmeesters van de politieke partijen zijn verplicht voor het parlement verantwoording af te leggen over de rekeningen van de partij.

Illegale financiering wordt strafbaar

Nieuw in de maatregelen is dat illegale financiering als strafbaar feit in het Wetboek van Strafrecht wordt opgenomen.

Stichtingen van politieke partijen

De rekenkamer houdt toezicht op de financieel economische activiteiten van de stichtingen van de politieke partijen. Dit moet in de toekomst voorkomen dat er een alternatieve route blijft bestaan voor de financiering van verkiezingsactiviteiten. De stichtingen mogen noch direct, noch indirect donaties van publieke organisaties, bedrijven of instellingen ontvangen. In tegenstelling tot de politieke partijen, mogen de stichtingen wel donaties van geprivatiseerde bedrijven ontvangen.

Kostenbeheersing hoge ambtenaren

Het is voor hoge ambtenaars verboden creditcards op rekening van de overheid te gebruiken voor representatieve doeleinden. Ondanks het feit dat dit momenteel nog niet als zodanig was vastgelegd, worden creditcards op rekening van de overheid momenteel ook niet door ambtenaren gebruikt. Ambtenaren moeten hun declaraties openbaar maken en er zal toezicht zijn op hun bezittingen gedurende de gehele ambtstermijn.

Kwijtschelding

Er moet ieder half jaar een rapport worden uitgebracht aan het parlement over het toekennen en afwijzen van kwijtscheldingen van schulden. De minister van Justitie heeft recht op uitleg. De regering accepteert het voorstel van de oppositie niet om kwijtschelding voor ambtenaren die veroordeeld zijn voor corruptie voor de wet te verbieden.

Aanbestedingsprocedures met onderhandeling

Er wordt een limiet gesteld aan de procedure voor aanbestedingen met onderhandeling. In de zaak-Gürtel  zijn verschillende functionarissen in het netwerk van Francisco Correa in staat van beschuldiging gesteld voor gekonkel in de onderhandelingen bij een aanbesteding. Dergelijke incidenten moeten in de toekomst met deze maatregel worden voorkomen. 

Dit vind je misschien ook leuk