Avocado- en mangoteelt in Zuid-Spanje in gevaar door droogte

door admin
Avocado- en mangoteelt in Zuid-Spanje in gevaar door droogte

Het aanhoudende droge weer, dat een groot deel van Europa teistert en ook voelbaar is in de oostelijke regio’s van Málaga, bedreigt boeren en kan duizenden hectares aan irrigatie vernietigen. Producenten en distributeurs van groenten, fruit en subtropische gewassen vertrouwen daarom op de belofte van de Andalusische overheid om het toekennen van de vergunning voor de nieuwe ontziltingsinstallatie te versnellen.

De landbouwvakbond Asaja in Malaga schat dat meer dan 5.000 directe banen op het spel staan, evenals talloze indirecte banen. Als er geen veranderingen worden doorgevoerd zullen tientallen putten in de kustgemeenschappen zonder water komen te zitten. Daardoor komt de belangrijkste inkomstenbron van meer dan 2.000 gezinnen in gevaar.

‘Maatregelen komen mogelijk te laat’

Het probleem komt steeds dichterbij, want de voorspellingen voor de rest van de lente zijn zeer negatief. Aan deze droge en warme periode die in februari begon, lijkt geen einde te komen. Alles wijst erop dat het hydrologische jaar eindigt met een geaccumuleerd tekort, opgebouwd in de afgelopen drie te droge jaren. “We maken ons grote zorgen, want zoals we jaren geleden al zeiden, komen de maatregelen mogelijk te laat”, zegt Baldomero Bellido, voorzitter van Asaja, in La Opinion de Málaga.

Duurzame ontziltingsinstallatie

Het lopende project om water te ontzilten met behulp van zonnepanelen wordt ondersteund door de landbouwcoöperatie Trops in Vélez-Málaga met meer dan 3.000 leden. Het duurzame ontwerp van deze ontziltingsinstallatie werd bedacht door het Institute of Home Automation and Energy Efficiency (IDEE), dat afhankelijk is van de Universiteit van Malaga. Het is zelfvoorzienend wat betreft budget, dankzij de private bijdragen die het heeft verzameld. Het model omvat drijvende zonnepanelen om droge periodes te kunnen weerstaan.

Steunmaatregelen

De Andalusische overheid hoopt dat het hele administratieve proces in de komende maanden zal worden afgerond om het project toe te wijzen. Tegelijkertijd werkt de Junta aan nieuwe steunmaatregelen om de concurrentiekracht en economische levensvatbaarheid van platteland in de provincie te behouden.

Hiertoe heeft de Junta de Andalucía drie decreten goedgekeurd. Het eerste en tweede decreet verlagen respectievelijk het belastingtarief voor landbouw- en veehouders en alle in Andalusië geproduceerde producten. Het derde decreet biedt ondersteuning voor waterbouwkundige werken, leidingen voor irrigatie, verbetering van de watervoorziening, het zoeken naar nieuwe waterbronnen, vermindering van water verliezen en digitalisering van het waterbeheer.

Dit decreet omvat bovendien directe steunmaatregelen voor Andalusische boeren, veehouders en vissers. Het totale budget is 43 miljoen euro. Een deel hiervan gaat naar directe steun, de uitbreiding van watertoevoerleidingen, oproep tot subsidies voor waterinfrastructuur en een kredietlijn voor circulerend kapitaal.

Dit vind je misschien ook leuk