Balearen pakken strijd tegen ‘balconing’ weer op

door admin
balconing

Dinsdag raakte een jonge Pool van 26 zwaargewond door ‘balconing’. Terwijl hij van het ene naar het andere balkon probeerde te klimmen viel hij vanaf de derde verdieping voor de ogen van geschokte buren te pletter op het terras van een eerste verdieping.

Vorige week overleed een 23-jarige Duitse vrouw in Palma nadat zij vanaf een balkon op de vierde verdieping van hotel ’s Arenal de Palma was gevallen. Naar het schijnt probeerde ze haar kamer te bereiken vanaf het dak. Het incident vond plaats om drie uur ’s nachts en ambulancemedewerkers konden niets meer voor de vrouw doen. Ze stierf ter plekke.

Wat is balconing?

Balconing is het fenomeen waarbij vaak jonge en beschonken toeristen van balkon naar balkon klimmen of zelfs vanaf hun balkon in het hotelzwembad willen plonsen. Vaak gaat het goed, soms gaat het fout. De gevolgen zijn dan vrijwel altijd tragisch. Slachtoffers vinden de dood of raken zwaargewond.

Samenwerking gemeente Calvià en Britse ambassade

Net als andere jaren proberen autoriteiten op bestemmingen in Spanje waar veel jongeren vakantie vieren nadat ze hun eindexamens hebben afgerond, dit fenomeen een halt toe te roepen. De gemeente Calvià op Mallorca slaat hiertoe nu de handen ineen met de Britse Ambassade om balconing in Magaluf op Mallorca te bestrijden.

Wens: Zomer zonder ernstige incidenten

De burgemeester van Calvià, Juan Antonio Amengual, heeft dinsdag samen met de Britse ambassadeur in Spanje, Hugh Elliott, een bijeenkomst gehouden in het stadhuis. Hun doel is de krachten te bundelen en indrukken te delen voor het komende toeristenseizoen in Magaluf. Beide partijen benadrukten de noodzaak om door te gaan met de inspanningen op het gebied van veiligheid en preventie op dit vlak. Ze willen een zomer zonder ernstige incidenten voor bezoekers van deze populaire uitgaanszone te garanderen.

‘Blijf bij je vrienden’

Na de vergadering ontmoetten Amengual en Elliott vertegenwoordigers van lokale handelsverenigingen die opnieuw deelnemen aan de campagne ‘Quédate con tus compañeros’ — Blijf bij je vrienden. Hiermee promoten ze verantwoord alcoholgebruik om ongelukken tijdens feestnachten in Magaluf te voorkomen. Lokale uitgaansgelegenheden zullen posters van de campagne ophangen en de inhoud ervan delen op hun sociale media.

Positieve resultaten in 2022

Vorig jaar waren er geen sterfgevallen in Magaluf aan het einde van het seizoen als gevolg van de gevaarlijke praktijk balconing. De hernieuwde campagne streeft ernaar dit resultaat te herhalen en duizenden jongeren die al beginnen aan te komen in de hotels op het eiland bewust te maken van de risico’s.

Alcoholverbod

Eerder al besloten Mallorca en Ibiza een alcoholverbod in te voeren op straat in toeristisch gebieden. Op Mallorca gaat het om Platja de Palma, s’Arenal de Llucmajor en Palmanova. De nieuwe regels zijn ingevoerd om de overlast van feestende toeristen aan te pakken. In de vier populairste toeristische steden op de Spaanse eilanden is het vanaf zaterdag verboden alcohol te drinken op straat. Alcohol mag alleen op terrassen genuttigd worden. Wie zich daar niet aan houdt, loopt kans op een boete tussen 500 en 1.500 euro.

Het gaat om een aanscherping van een eerdere wet die in 2020 werd ingevoerd in de Balearen. Een van de toen ingevoerde maatregelen was een verbod op alcoholverkoop in de avond en nacht.

Lees ook: 36.000 euro boete voor vijf toeristen die aan balconing deden op Mallorca

Dit vind je misschien ook leuk