Balearen voeren zero tolerance beleid tegen zich misdragende toeristen

door admin
Balearen voeren zero tolerance beleid tegen zich misdragende toeristen

Zo vonden er afgelopen zomer in juli meerdere incidenten plaats in de toeristische badplaats El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Hierbij kwam de 27-jarige Nederlandse Carlos Heuvelman op de grond terecht en werd zo zwaar mishandeld dat hij overleed. 

Deze gebeurtenissen en andere minder gruwelijke incidenten, zoals toeristen die zich massaal niet houden aan de maatregelen tegen het coronavirus, van een minderheid van de bezoekers zijn slecht voor het internationale imago van de eilanden. De regionale autoriteiten en de reisbureaus ondervonden ook grote problemen toen honderden jongeren in quarantaine moesten in een hotel op Mallorca.

Boodschap van ‘zero tolerance’

Afgelopen donderdag hielden wethouders toerisme van de eilanden, vertegenwoordigers van de bedrijfsvereniging voor hotels (FEHM) en de branchevereniging voor reisbureaus een vergadering. Zij bespraken maatregelen om nieuwe excessen te voorkomen en de jongerenreisjes in goede banen te kunnen leiden. In de periode vóór het komende seizoen zullen zij gezamenlijk een boodschap van “zero tolerance” ten aanzien van slecht gedrag promoten.

Na de bijeenkomst luidde de verklaring: “Het doel is om het imago van de bestemmingen niet in gevaar te brengen. Daarom zal de huidige regelgeving tegen dit soort gedrag strikt worden toegepast op degenen die de wet overtreden of die zich op een asociale manier gedragen.”

Asociaal gedrag voorkomen

De komende tijd volgen nog meer bijeenkomsten. Hieraan zullen ook vertegenwoordigers van de nationale regering, het bestuur van Mallorca en vertegenwoordigers van diverse gemeentes deelnemen. Men praat dan over zaken als het inzetten van beveiliging en controleacties om asociaal gedrag te voorkomen. 

Wet tegen activiteiten die overmatig alcoholgebruik stimuleren

Op 17 januari keurde de regering van de Balearen al een wet goed die activiteiten verbied die overmatig alcoholgebruik in de hand werken. Met de nieuwe maatregel mogen uitgaansgelegenheden in een aantal plaatsen op de Balearen niet meer adverteren voor happy hour en de mogelijkheid tot onbeperkt drinken. Ook mag er gedurende de nacht geen alcohol meer in nachtwinkels worden verkocht. Het verbod geldt voor Magaluf en El Arenal op Mallorca en West End Sant Antoni op Ibiza.

Einde aan onbeperkt drinken

In de afgelopen jaren nam het alcoholmisbruik van de toeristen op deze Spaanse eilanden steeds grotere vormen aan. De regioregering hoopt daar met de nieuwe wet verandering in te brengen. Bij hotels en restaurants met een all-inclusive formule mogen toeristen maximaal drie alcoholische drankjes per maaltijd bestellen. Overtreding van het nieuw ingevoerde verbod kan een maximale boete van 600 duizend euro opleveren en een sluiting van de horecagelegenheid voor maximaal drie jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk