Banken in Spanje verwachten toename aantal wanbetalingen op hypotheken

door admin
Banken in Spanje verwachten toename aantal wanbetalingen op hypotheken

Al daalde de Euribor donderdag tot het laagste nievau (3,359%) sinds januari na de schok in het Amerikaanse bankwezen. Terwijl de vorige dag de hoogste dagelijkse stijging sinds juni werd geregistreerd. Op basis daarvan wordt geschat dat de Euribor in juni 4% bereikt. Dat is althans de voorspelling van de Vereniging van Financiële Gebruikers (Asufin).

Woordvoerder Verónica Rodríguez wijst erop dat “volgens wat bankautoriteiten zoals de Europese Centrale Bank ons ​​doorgeven en wat echt zorgwekkend is, komt vanaf april”, aangezien “alle verhogingen vorig jaar min of meer acceptabel waren, maar in 2023 zullen de herzieningen een geaccumuleerde verhoging hebben”.

Effecten niet overal hetzelfde

De effecten zullen harder aankomen bij de inkomens die het meest door de inflatie worden getroffen en ook in de gebieden die het meest onder druk staan ​​door de huizenprijzen, zoals het geval is op de Balearen. Zo bedroeg het aantal executieverkopen in 2014 op de eilanden 3.112, een cijfer dat jaar na jaar afnam tot 431 in 2021. Vorig jaar werd de eerste stijging in de hele reeks geregistreerd met in totaal 458 executieverkopen, dat wil zeggen een stijging van 6,3% terwijl er in staatstermen een daling was van 22,3%.

Bekijk ook: Hypotheken in Spanje die nu worden herzien, stijgen met 54%

In het specifieke geval van huisvesting (de globale statistieken omvatten ook percelen en andere categorieën), weerspiegelt het staatsgemiddelde een daling van 18,6%. Ondertussen bereikt de stijging op jaarbasis op de Balearen 47% (224 in 2021 tegen 330 in 2022).

“Gepantserde” hypotheken

Het positieve is dat de meeste hypotheken die het afgelopen jaar zijn afgesloten, zowel op staatsniveau als op de Balearen, een vaste rente hebben. Al deze hypotheken zijn “gepantserd”, benadrukt Rodríguez. Daarbij verwijzend naar de spiraal van stijgende prijzen die is ontketend door de volatiliteit van de markt. Hypotheken met variabele rente maakten 20 jaar geleden 95% uit van de hypotheken die in Spanje bestonden, terwijl ze vorig jaar slechts 30% bereikten.

Val SVB brengt nieuwe onzekerheden mee

Het scenario dat het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB) zou kunnen openen, brengt nieuwe onzekerheden met zich mee. Volgens Ultima Hora zal de explosie van wanbetalingen die dit jaar kan plaatsvinden, vooral aan de kant van de variabele hypotheken, de banken niet overrompelen. In die zin wijst de president van de entiteit, José Ignacio Goirigolzarri, erop dat “we voorbereid zijn op de voorspelling van grotere moeilijkheden, omdat wij de belangrijkste belanghebbenden zijn bij het onderhandelen over en het helpen van onze klanten zodat ze aan hun betalingen kunnen voldoen.”

Asufin dringt ook precies aan op zo een aanpak. Daarbij verzoeken ze banken “alternatieven te zoeken voor die consumenten die geen gebruik kunnen maken van de maatregelen die zijn opgenomen in de update van de Code of Good Practices” (een maatregel die afgelopen november door de regering is gepromoot).

Minder vijandig panorama vanaf september

De prognoses van de vereniging van financiële gebruikers gaan uit van een minder vijandig panorama vanaf september, wanneer de Euribor zou moeten dalen tot 3,8% om aan het einde van het jaar te eindigen op 3,7%. De Spaanse Centrale Bank houdt echter rekening met een stijging tot 4,5%.

De reeks van executieverkopen die tot die tijd kan plaatsvinden, kan volgens hen worden verlicht door de steunmaatregelen die door de regering op tafel zijn gelegd. Daarbij draagt het profiel van de Spaanse hypotheekhouder bij aan een gunstig scenario. Deze is en blijft namelijk in wezen “een goede betaler nu en in de toekomst in de overgrote meerderheid van de gevallen”.

De Europese Centrale Bank lijkt minder optimistisch. Vandaag houdt deze een spoedbijeenkomst in Frankfurt om de situatie van de Europese bankensector te evalueren midden in de financiële storm die is ontstaan door de val van Silicon Valley Bank en de moeilijke situatie waarin Credit Suisse nu verkeert. Die spoedbijeenkomst komt een dag na opnieuw een verhoging van de rente met een half procentpunt.

Boodschap van kalmte

Christine Lagarde verzekerde dat dat het financiële orgaan in staat is om “liquiditeit” aan de markten te garanderen om een ​​financiële catastrofe te voorkomen. Een boodschap van kalmte in overeenstemming met twee beslissingen die van bijzonder belang zijn. De eerste was de injectie van 30.000 miljoen euro in de Zwitserse groep door de autoriteiten van dat land. De tweede, een soortgelijke handeling, uitgevoerd in de Verenigde Staten, met de First National Bank.

Dit vind je misschien ook leuk