Barcelona neemt maatregelen tegen overlast toeristen in Parc Güell

door admin
Parc Guell overlast toeristen

De gemeente Barcelona heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de overlast van toeristen in de omgeving van Parc Güell, de op een na meest bezochte toeristische attractie van de stad, aan te pakken.

Deze maatregelen, waaronder het beperken van de toegang voor niet-residenten en het aanpassen van het openbaar vervoer, moeten de leefbaarheid voor de lokale bewoners verbeteren.

Aanpassingen in verkeer

Laia Bonet, gemeenteraadslid van Barcelona, lichtte de maatregelen toe die genomen worden na intensief overleg met de bewoners en gemeentelijke groepen. De eerste ingreep betreft het verkleinen van de toegankelijke zone voor auto’s rondom Parc Güell. Een automatische verzinkbare paal die de toegang beperkt, zal worden verplaatst naar omliggende straten. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat alleen bewoners en taxi’s die bewoners ophalen of wegbrengen toegang krijgen tot de buurt.

Taxistandplaats en busvervoer

Een andere belangrijke wijziging is de verplaatsing van de taxistandplaats naar een locatie naast de bushaltes, waar deze minder overlast veroorzaakt. Daarnaast worden de busroutes 24 en V19 in het weekend en tijdens de zomermaanden versterkt met extra bussen om de drukte op te vangen.

Strengere controle op busgebruik

Om misbruik van het openbaar vervoer tegen te gaan, zal er strenger worden toegezien op het betalen van buskaartjes. Bonet benadrukt het belang van discipline onder de passagiers: “We willen dat iedereen betaalt voor het gebruik van de bus.”

Online ticketverkoop voor Parc Güell

De meest ingrijpende maatregel is het stoppen van de ticketverkoop aan loketten. Bezoekers kunnen alleen nog online een toegangsbewijs voor Parc Güell kopen. Deze maatregel is bedoeld om het aantal bezoekers dat zonder ticket naar het park komt te verminderen. Een online campagne zal toeristen informeren dat het park uitverkocht kan zijn en dat tickets vooraf online gekocht moeten worden.

Route 116 bus verwijderd uit Google Maps

Als uitzonderlijke maatregel heeft de gemeente de busroute 116 uit Google Maps en andere navigatie-apps verwijderd. Bewoners hadden klachten ingediend over toeristen die deze buslijn massaal gebruikten. Deze kleine buurtbus, bedoeld voor maximaal 25 personen, was vaak zo vol dat ouderen en mindervaliden geen gebruik konden maken van het openbaar vervoer.

Het verwijderen van de busroute uit online platforms heeft effect gehad: het aantal dagelijkse gebruikers van bus 116 is gedaald. “Het werkt goed, maar we zien het als een uitzonderlijke maatregel,” aldus Bonet.

Dit vind je misschien ook leuk