Barcelona op drempel van noodtoestand door droogte

door admin
Barcelona op drempel van noodtoestand door droogte

Historisch lage neerslagcijfers zijn hiervoor de aanleiding. De buien die de afgelopen weken Spanje bereikten met de stormen Celine, Ciarán en Domingos lieten amper neerslag van betekenis achter in de Noordoost-Spaanse regio. De gemeente bevindt zich nu in de fase van ‘uitzonderlijkheid’. Dat is één fase voor de noodtoestand waarin ook beperkingen zullen worden opgelegd aan menselijke waterconsumptie.

Import van water per schip

De Catalaanse overheid, de Generalitat, sluit niet uit dat, net als in de droogtecrisis van 2007-2008, schepen ingezet zullen worden om water aan te voeren. Toen voer een schip vanuit Tarragona naar de Catalaanse hoofdstad. Als de regenval uitblijft, kunnen dergelijke noodmaatregelen opnieuw realiteit worden.

Verregaande maatregelen in zicht

Samuel Reyes, directeur van de Catalaanse Wateragentschap, heeft op Catalunya Ràdio aangegeven dat de situatie zo ernstig is, dat de noodtoestand eerder dan de verwachte december kan worden afgekondigd. Dit brengt beperkingen met zich mee zoals het verlagen van de dagelijkse waterconsumptie per persoon van 230 naar 200 liter, die zelfs tot 160 liter kan dalen bij een extreme noodsituatie.

Industrie en landbouw 

Deze volgende fase zal ook strengere restricties betekenen voor het watergebruik in industriële en agrarische activiteiten. Daarnaast kan het beperken van waterconsumptie door drukverlagingen of tijdelijke onderbrekingen van de watervoorziening worden ingevoerd.

Ondergrondse waterbronnen als redding

De Generalitat biedt ondersteuning aan gemeenten om toegang te krijgen tot ondergrondse waterbronnen, als onderdeel van een breder initiatief om de watercrisis het hoofd te bieden.

Lees ook: Waterbeperkingen Costa del Sol verder aangescherpt

Dit vind je misschien ook leuk