Bezoek dit kleine zusje van de Sagrada Familia in Toledo

door admin
Bezoek dit kleine zusje van de Sagrada Familia in Toledo

Deze verborgen schat, die associaties oproept met de wereldberoemde  Sagrada Familia Familia in Barcelona, is ontworpen door Jesús Carrasco-Muñoz, een discipel van de beroemde architect Antoni Gaudí. De kapel, die in 1910 werd ingewijd, is een juweel van modernistische architectuur.

Terwijl de wereldberoemde Sagrada Familia in Barcelona nog steeds in aanbouw is, is deze kleine kapel ook een prachtig voorbeeld van de modernistische stijl. Maar er is meer dan alleen modernisme te zien in deze bijzondere plek. Elementen van andere stijlen, zoals gotiek en romaanse architectuur, zijn ook te vinden in dit bijzondere gebouw. De koepel, tot slot, is Byzantijns.

Wanneer je de kapel betreedt, word je verwelkomd door een rechthoekige plattegrond met een enkel schip verdeeld door vijf bogen. Het altaar, het retabel en het heiligdom van de Maagd van de Rozenkrans van Pastores bevinden zich aan het einde van het schip, terwijl aan de andere kant de rustplaats van degenen die de kapel hebben laten bouwen te vinden is.

Imposante hoogte

Maar het zijn niet alleen de architectonische details die deze kapel zo speciaal maken. Het exterieur trekt ook de aandacht met zijn imposante hoogte. Het friezenwerk, versierd met prachtige vegetatieve motieven en medaillons met reliëfs van de Blijde Geheimen van de Rozenkrans, is een lust voor het oog.

Een ander hoogtepunt van deze kapel zijn de fraaie glas-in-loodramen. Met tinten blauw, amber, rood en roze tonen ze de duidelijke invloed van de Franse glaskunstenaar Jules Maumejean. Zijn atelier was ook betrokken bij de restauratie van de glas-in-loodramen van de beroemde kathedraal van Burgos.

Huerta de Valdecarábanos ligt op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Madrid in een landelijke omgeving. Het dorpje, waarvan de inwoners voornamelijk leven van de landbouw, heeft een klein historisch centrum met smalle straatjes en traditionele huizen. 

Dit vind je misschien ook leuk