Een week voor de verkiezingen ging een tiental sociale en milieugroeperingen de straat op in Arona (Tenerife) om een moratorium, een ecotaks en een aangepaste residentiële wet te eisen die een eind maakt aan de grote hoeveelheid bouwprojecten voor massatoerisme op de eilanden. De slogan van de manifestatie was ‘Canarische Eilanden is geen paradijs meer. Voor een verandering van het model’.
De groepen wilden de aandacht vestigen op de “volledig ingestorte” situatie op het eiland, met de kust “vol afvallozingen”, naast “kilometers files over het hele eiland, vernietiging en bezetting van de kuststrook, nieuwe hotels en luxe ontwikkelingen” die “deze situatie van ineenstorting en aantasting van het milieu zullen blijven verslechteren.”
Voorts vroegen ze om een moratorium om hotelbezetting te “stoppen”, door de bouw van meer toeristenbedden in hotels, appartementen en andere infrastructuren voor toerisme te verbieden. Volgens de groeperingen “heeft het massatoerisme talloze natuurgebieden in de archipel vernietigd en vele andere aangetast als gevolg van de onhoudbare druk die wordt uitgeoefend door de 13 miljoen toeristen die de eilanden elk jaar bezoeken.” Bovendien zou de walvisachtigenpopulatie ten zuiden van Tenerife lijden aan chronische stress door de grote drukte in het gebied.
Impact van manifestatie op de sector
De ondernemersvereniging van Tenerife, de CEOE, heeft haar bezorgdheid geuit over de mogelijke impact van deze gebeurtenis op de toeristische industrie en de werkgelegenheid op de eilanden. Ook Doris Borrego, de voorzitter van de Vereniging van Vakantieverhuur (Ascav), uitte haar bezorgdheid.
Ze stellen een ecotaks voor die wordt geheven aan alle toeristen die het eiland bezoeken. De opbrengst daarvan zal alleen worden gebruikt voor de bescherming, het behoud en het herstel van de natuurlijke ruimtes van de archipel.
Oorzaken van de afwijzing van toerisme
Volgens de ondernemersvereniging zijn er verschillende groepen in de Canarische samenleving die het toerisme afwijzen en onder andere pleiten voor een tijdelijke stop op toerisme, de invoering van ecotaksen en de toepassing van strengere regels voor toeristen. De CEOE biedt haar hulp aan publieke instellingen en sociale actoren aan om samen te werken aan een duurzame toeristische sector en de vijandigheid tegenover bezoekers te verminderen.
Gevolgen voor de economie en kritiek op politici
De voorzitter van Ascav waarschuwt dat de opkomst van toeristenhaat het belangrijkste economische motor van de Canarische Eilanden in gevaar brengt. Borega herinnert eraan dat de afwijzing van toeristen begon met kritiek op vakantieverhuur en zich nu heeft uitgebreid naar het toerisme in het algemeen. Ze verwijst in het bijzonder naar uitspraken van een raadsvrouw van het eilandbestuur van Lanzarote tegen het Britse toerisme en bekritiseert de opruiende uitspraken van sommige politici.
Vraag om verantwoordelijkheid en zorgvuldigheid
Ascav benadrukt dat het belangrijk is om verantwoordelijkheid te nemen en voorzichtigheid te betrachten. Het welzijn en de levensonderhoud van de mensen staan op het spel en er moet zorgvuldig worden omgegaan met dit onderwerp.